2015-10-26
我有一段日子沒有幫襯東來順。事源,大半年左右,我同朋友這裡吃了個蒸蟹鉗,懷疑是冰鮮或雪藏。我們即場問服務員,又寫過電郵問酒店管理層。其實我們只是想知道究竟他們是否用新鮮蟹,但多番追問,他們都迴避,只說會跟廚房硏究跟進,沒有給明確回應。其實我只是想知道答案,這是消費者基本權利,堂堂星級酒店customer services 咁差。 我有d嬲,blacklist了這食肆。今日午市重臨吃點心。我們最欣賞的是千層糕,一般酒樓因工夫多已經好少做,鬆糕部分夠鬆軟,一層層奶黃、咸蛋及椰絲蓉,確實唔錯。梅菜肥牛包,配搭新穎味道唔错,饀料切得幼細精巧,仍有肉汁。雲吞皮滑餡鮮,湯底製作認真。最唔掂係燒賣,見到己經唔開胃,可能是overcook, 肉都縮埋一'舊',點心面仲有水蒸氣,表面發水,完全唔合格。小籠包皮薄饀都ok,但不夠飽滿,比起鼎泰豐尚差兩皮。 炒拉麵算0k,麵條彈牙味濃而不膩,有上海的濃油赤醬的風味,我自己口味則嫌炒得不夠鑊氣,椰菜𢇃太少。
今日午市重臨吃點心。