2021-01-13
Crepe除咗係日式可麗餅之外其實仲係法式薄餅,係法國人常吃食品,crepe亦有分甜同鹹,例如加入蕎麥粉配上雞蛋、芝士、三文魚等。其實喺香港食crepe都幾貴下,所以如果想一試就不妨經濟咁試吓crepe tea set。兩位店主都係法國人,來港開店後帶起左正宗法式Galette Crepe嘅熱潮所以算係香港法式薄餅龍頭大哥!店舖以Brittany海岸為主題,白藍間海洋風裝修。Menu:Afternoon Tea Set $88(crepe +drink)👓La Snikers Nutella, salted butter caramel, whipped cream, peanutsNutella醬向來都係比較偏甜,甜到有啲牙痹嘅感覺,不過如果本身好鍾意朱古力或者食甜野嘅人係會好岩。Crepes淋上滿滿的Nutella醬和花生碎,仲有海鹽焦糖醬,雖然整體味道偏甜不過甜中帶少少鹹香。評分:7/10👓La Pina Colada +$28Coconut sorbet, pineapple cream, coconut powder, flambé with rhum配有椰子雪糕相當特別有
Menu:
評分:7/10
配有椰子雪糕相當特別有淡淡椰子味,再灑上少許椰子粉。雪糕下除咗有塊菠蘿,側邊仲有菠蘿cream汁,整體唔算好甜,同上面nutella相比下呢個係比較清新香甜。上菜時加了Rum酒點火燃燒,除咗打卡一流之外,變相食嘅時候明顯食得出有酒味,添上一層酒香甜味👍🏻整體個crepe有濃濃嘅椰子味加酒香加菠蘿果香,都真係幾有pina colada嘅感覺🤤
評分:7.5/10
Lemonade源於法國,歐洲通常將檸檬汁加入開水(不加糖)或梳打水,依度味道反而是加咗梳打水,味道反而比較甜甜的而不太大酸味,所以唔使擔心係齋檸檬汁會好酸。
經典的英國拼配紅茶,口感較醇厚濃郁重香氣,適合朝早提神配返個英式早餐。採用Twinings茶包,個人認為crepe味道偏甜所以適飲返杯熱辣辣嘅紅茶中和下。