2009-12-26 113 浏览
上年先開始認識"Cup cake"哩樣野, 係o係美國既超市度見到, 五顏六色, 見到真係有點震驚當然冇買過黎食. 但有朋友就做過比我食. 味道太甜... 當係美國既特式算吧...o係香港見過幾間賣cup cake既專門店. 實在太貴, $20得1/4隻手掌咁大既2 bites. 真係唔捨得買.得知mk 來了一間平民化cup cake 店, 哩日經過mk 專程過黎買兩件試下, 都只係$16, 對大眾黎講實在算平.(當然平時唔食開cup cake, 唔知o係第度買要幾錢既人黎講, 一個普普通通既cake 要$8 都算貴啦)排左10分鐘左右, 一黎都幾多人排隊, 二黎只有一個阿叔入盒包裝, 佢仲好小心咁放d cup cake 入盒. 所以比較慢.買兩個都有個精美既盒. 有點唔環保, 但唔係都唔知點裝.要左個爆炸朱古力同朱古力芝士. 兩款看來都頗特別.爆炸朱古力. 朱古力係dark coco, 食落唔會好甜, 幾creamy, 但係d 爆炸糖好似唔係好爆. 我成啖食晒d 粒粒都冇爆過.朱古力芝士, 真係好香芝士味, 一食入口好似食左一啖cream cheese 咁. 亦都唔係好漏既芝士, 岩

買兩個都有個精美既盒. 有點唔環保, 但唔係都唔知點裝.
要左個爆炸朱古力同朱古力芝士. 兩款看來都頗特別.

朱古力芝士, 真係好香芝士味, 一食入口好似食左一啖cream cheese 咁. 亦都唔係好漏既芝士, 岩岩好.
兩個cup cake底層既cake 就麻麻地. 食落唔夠鬆軟, 好似隔左日夜入面冇乜水份咁.

哩間野d cup cake 賣相真係幾討好. 唔似其他鋪件件cup cake都一樣樣, 只係pat cream唔同色.
亦都冇d 古怪既色, e.g. 藍色, 橙色.
味道好岩香港人口味, 唔會太甜個樣又靚. 所以都深受女性歡迎.
cup cake 絕對唔係一樣十分好味既食物, 但佢有其箇中特色. 香港人咁"崇洋", 以一個咁平既價錢一試來佬野哩間算係不二之選
2009-12-02