2020-09-20 93 浏览
小妹一向都喜歡食點心,但如果人少少的話,食點心嘅款式並唔會有好多選擇,食一兩粒已經覺得好飽,所以海雲天點心絕對係一個非常之好嘅選擇。早前OpenRice做優惠,可以以優惠價購買海雲天90分鐘點心放題,時間我就揀咗下午茶時段, 2:30正式開始,當日提早左15分鐘去到,已經有好多人喺外面大堂到等候緊。點心放題都係早去到就可以優先入座,坐嘅話亦都會比較好嘅位置。叫點心有時限,只有60分鐘,但食點心嘅時間則多於90分鐘,聽講其實可以再坐耐少少,坐夠兩個鐘都可能得,但只限下午茶時段。頭頭餐廳會送幾款指定菜式,包括鮑魚撻,好似北京烤鴨嘅夾包、同埋椰皇燉雙皮奶。其餘菜式則可以用QR code掃描點菜,就咁睇啲款式都好多吓,兩個人都未必可以食得晒,所以我採取一個策略,就係想食嘅點心都係只點一件,盡量等自己可以試多少少,如果想食多一件嘅話,先至嗌夠兩件,呢個點心放題非常貼心,因為可以一件一件咁叫,連蝦餃都可以叫一粒,所以可以試到好多款唔同嘅點心。見樓面姐姐亦都非常好服務,就算叫一件,佢哋都好樂意。食物質素好比一般茶樓嘅質素,唔可以話非常之有驚喜,但絕對唔難食,一般點心例如蝦餃、燒賣、鹹水角、炸物、鳳爪

食物質素好比一般茶樓嘅質素,唔可以話非常之有驚喜,但絕對唔難食,一般點心例如蝦餃、燒賣、鹹水角、炸物、鳳爪、腐皮卷、菜苗餃都有正常嘅質素。唯獨比較令人失望嘅係腸粉系列,
因為腸粉皮太厚,而我最鍾意食嘅點心係鹹水角,因為好新鮮好熱辣辣,就好似即叫即炸咁。已近排好多人食嘅黑金流沙包,都會有流心,味道正常。

總括而言,海雲天點心選擇比較多,兩個人都食得好開心,好滿足,鍾意食唔同款式嘅人絕對適合,建議腸粉就唔好叫啦,一定會失望,另外食點心放題嘅話,白飯粥粉麵類都係唔好叫啦,除非真係好有興趣。