2008-09-25
9月5日, 呀菲呀比7週年快樂! 仲有就係openrice食評1週年~為咗慶祝, 我地專登揀咗我地從來未去過既愉景灣, 食ZAKS既原因當然都係佢係最多好評既餐廳啦~ 環境優雅, 四周都係外國人, 真係好似去咗外國~ 我地坐喺室外, 係熱咗少少, 不過好有情調, 啱晒我地慢慢嘆個豐富晚餐~::: Smoked Salmon Salad ::: $90超大portion的salad! Smoked Salmon盤成一大朵花伴在碟邊, 有好多塊, 而且都很新鮮肥美. 沙律菜裡混了baby spinach和三色椒, 淋上honey mustard sauce, 咬落就是幼嫩和爽甜. 相信這個也是ceasar salad以外無咁heavy的好選擇!::: Mini Baby Back Ribs ::: $110呢個back ribs係有main portion既~ 但係mini size都有6,7件, 2個人食已經足夠有餘! 搽咗BBQ醬既back ribs烤得香嫩, 好惹味~ 隨碟仲有多一小碟BBQ醬比你唔夠再點! 伴食的仲有椰菜絲沙律, 微酸帶甜的中和了BBQ醬的濃味, 實在係好好的配搭
呢個back ribs係有main portion既~ 但係mini size都有6,7件, 2個人食已經足夠有餘! 搽咗BBQ醬既back ribs烤得香嫩, 好惹味~ 隨碟仲有多一小碟BBQ醬比你唔夠再點! 伴食的仲有椰菜絲沙律, 微酸帶甜的中和了BBQ醬的濃味, 實在係好好的配搭呀!
::: Pasta Porcini ::: $95
熱烈推介下不能不試的porcini, 沒有名不副實. 確實係幼細的angel hair混在極creamy的忌廉醬汁中. angel hair上有厚肉既菌類, 鮮甜既小番茄, 仲有大片既芝士. 加埋的味道是非常的豐富濃郁~~~ 如果一個人食晒成碟的話真係會超級漏!
::: Mango Smoothies ::: $40
唔知天氣熱定點, 我覺得杯Smoothies唔係好夠凍. 芒果味幾芒果, 唔係人工味道~ 但係雲呢拿味勁過芒果味. 其實平時少飲smoothies, 所以比唔到comment~
::: Maltesers Cheesecake ::: $55
ermmm… 其實唔係好食到麥提莎味囉! 但係個cheesecake既texture真係值得一讚~ 好軟綿綿的, 入口即融, 質地幼滑帶點沙沙地的crunchy粒粒~ 不過味道就有點太甜, 芝士味亦太唔自然, 整體只係麻麻地~
食咗2個幾鐘到十點幾, 食到d人客都差唔多走晒, 真係好滿足~ 野食算大碟, 又唔係好貴~ 空間大之餘坐得好舒服! 想要浪漫呢到真係好選擇~ 下次會再黎試下其他餐廳.