2020-08-11
因為限聚令攪到要下下都6點前堂食食晒d 野既, 太耐冇食過辣野, 大佬就話去搵d 新既辣去試,我地就係open rice 到搵到呢間湖南味館。見到佢係酒店入面所以個檢查都算嚴謹, 上到去餐廳好乾淨整齊, 而且枱同枱之間都好闊落, 俾我一種好安心既感覺。上菜速度都好快, 今日點左4樣野, 分別係佢招牌臭豆腐, 農家一碗香, 脆爽魚皮, 同埋鐵板水晶粉。先講佢個魚皮佢撈得好乾身食落好有咬口, 唔會話太多汁影響左個質感。再黎個招牌臭豆腐, 上台勁香, 本身見到佢黑媽媽都驚驚地, 估唔到食落又出奇地幾好食同埋都幾辣,不過呢d 都算偏面口味, 但見佢係推介菜, 就試一試佢, 不過就未必推介。農家一碗香,佢係用蛋, 豬肉同埋鮮辣椒炒成, 炒得乾身, 唔油, 亦都唔似傳統川菜咁俾d 油包住, 味濃, 我覺得唔算好辣, 十個推介!!!最後就係最期待既水晶粉, 因為本物好鐘意食炒炒粉絲同水晶粉類既食物, 個個粉炒得夠唔夠乾身會唔會好油, 真係好考廚房功力, 而呢間都做得好出色, 水晶粉唔會上台之後好痴, 但食落又唔油, 亦好夠味, 十個推介
我地就係open rice 到搵到呢間湖南味館。
爽脆魚皮
招牌臭豆腐