2023-01-01 1637 浏览
Soft Thunder 📍西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━呢間嘅蛋撻同忌廉筒都bookmark咗好耐 終於有機會經過附近順便試吓🫢━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Custard Tart $13 ▶︎ 蛋撻細細個 切開之後發覺蛋液真係有啲少😮‍💨 ▶︎ 酥皮唔太掂 有啲癡埋一舊嘅感覺 而且翻熱之後偏油▶︎ 蛋液奶味較出 其實custard同蛋味都唔濃🫢 甜度比較高 比較失望🥲好味指數:●●○○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Mocha Tart $17 ▶︎ 入面係mocha蛋液加一層朱古力醬 ▶︎ 酥皮同樣偏油 而且呢個更加癡埋一舊🧐▶︎ 下面嘅朱古力醬比較突出 有少少朱古力嘅苦味 相比之下mocha蛋液較淡 咖啡味唔太重▶︎ 整體層次較豐富 不過所有嘢加埋都係偏甜 個人覺得好過custard tart少少🤏🏻好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Hazelnut Unicorn Puff Mini $32 ▶︎ 千層酥皮包住榛子卡士達醬 邊邊位有朱古
Soft Thunder

▶︎ 入面係mocha蛋液加一層朱古力醬
▶︎ 酥皮同樣偏油 而且呢個更加癡埋一舊🧐
好味指數:●●●○○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 千層酥皮包住榛子卡士達醬 邊邊位有朱古力脆殼 一開始嗰陣好靚 不過攞返屋企有少少融融地
▶︎ 榛子內餡味道唔太濃 不過甜度適中 我覺得質感有啲厚重
▶︎ 酥皮雖然軟咗但係都鬆化 但係同我想像中酥脆嘅口感有落差🧐
▶︎ 朱古力脆殼係加分位 為成個puff加咗層次 應該用咗黑巧所以有淡淡苦味🤤
好味指數:●●●◐○
Hazelnut Unicorn Puff Mini

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 8月尾 (上晝)
快樂指數😋: ⑤⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑