2020-12-10
40幾蚊超超超值雙橋加海景午餐海之戀開左幾間新餐廳,絕大部分都有海景同室外部分,但大部分都系西餐,而且午餐都起碼70以上,今日哩間系所謂東北菜,所有午餐都只系40蚊左右,而且系即炒好味加大蝶,加埋有海景同雙橋海景,真系超超超值咖。12點幾去到只有幾台客人,我地選擇左梗係系室外啦!侍應很快遞上簡單的午餐紙,其實上面吾系太多東北菜,差不多香港人平時食的“簡單”中國菜都有,午餐選擇算系多。餐具系要自己拿,仲有個大碗同準備熱水比客人洗碗筷,哩個就真系幾中國啦,哈哈。等左10分鐘都未來,本來系吾多滿意,但菜上來系新鮮熱辣,吾系其他餐廳筆筆下,值得等。菠蘿咕咾肉($47)5分-叫哩個菜因為容易同平時食開比較啊!真系好大份啊,食落D皮仲系脆,汁的“希傑”剛剛好,配菜的菠蘿辣椒同洋蔥都好多咖,味道亦比好多酒樓好。秘制杭州骨轉菜飯($49)3分-叫哩個系因為好多食評都話好,所以一定要試,同樣好大蝶,肉系帶肥但不膩,秘制汁酸酸地,系值得推介。 扣分同個餸無關係,系因為個菜飯真系吾得,菜份量吾夠加埋無香味,哩個比大家X或者大快Y都差,要落多D功夫改善,吾系比個配角影響分數好吾值得。
菠蘿咕咾肉($47)5分
秘制杭州骨轉菜飯($49)3分