2019-09-10
👫同男朋友去咗觀塘,一間開咗40幾年嘅家庭式上海館食晚飯😁,餐館細細的,餐館好有懷舊風,🕢七點幾去到加上食飯時間,都要等左一陣先有位。等位期間,都見到好多人買外賣。終於有位坐,見到個餐牌花多眼亂,見到好多菜式都好想食。望望下原來有個二人套餐,好豐富😋。二人套餐包一個湯同埋兩個小菜😁,仲配上兩個白飯🍚。於是我哋就order左,招牌菜「花雕醉雞🐔」,同另一招牌菜「時菜獅子頭🦁」,食得上海野當然唔少得要配個酸辣湯啦😎。。(查實見到隔離枱嘅小菜都好想食🤦🏻♀️😋),我哋仲另外order咗食上海野一定要叫嘅「上海小籠包」。🥢花雕醉雞夠晒酒味😋(而家喺出邊食嘅成日都覺得唔夠酒味👎🏼),雞肉估唔到好滑,真係一個心機嘅小菜👍🏼。🥢時菜獅子頭😋,雖然望落係一個簡單嘅小菜,但係做到肉質不「鞋」,剛剛好就好難㗎啦,不過呢間小店居然做到👍🏼😁🥢酸辣湯,酸度辣度適中,飲完好開胃。(其實個份量仲要好大碗添呀,我自己足足飲咗四碗😁)🥢我至愛嘅上海小籠包,皮薄薄,好多肉汁😋(我想話每人兩個都唔夠喉,可惜個套餐實在太大,叫多個order又食唔晒,唯有等下次啦😁)☕️其實個套餐,仲包左每人一杯八寶茶,係我第一次飲,甜甜的,
☕️其實個套餐,仲包左每人一杯八寶茶,係我第一次飲,甜甜的,又幾好飲同幾特別喎😋
一個二人套餐都係二百幾蚊,又豐富又好食又抵,下次一定會再嚟試其他招牌小菜。
*最後我想話,店內有個男侍應,應該係老闆仔仔,佢好有禮貌👍🏼讚*😁
上海菜