2010-03-02
第一次到富豪酒家,是8個月前,全因它的電視廣告:十年前價錢 $680 超底食金融海嘯套餐。傳統高級中式餐廳室內裝修,原本被安排坐下層(滿座),因較近大門位置,便要求坐上層。那時7點,上層只有我們一枱,30分鐘後多4枱,不滿座。見到老闆阿翁,坐落個熟客張檯傾咗一餐。餐聽職員有禮,大多是中年以上,說話比較大聲。因上層人少,比較静,你會聽到職員、阿翁和其他客人的說話。有機會再來的話,我會坐房,more privacy and quiet.食物方面,4個字:全部都好!紅燒砂窩包翅魚翅一排排份量夠,紅燒湯底夠香夠入味,砂窩吃到尾也熱"辣辣"! 好好味,5星!30頭皇冠吉品鮑30頭當然不是很大隻啦!精髓在於它是糖心鮑魚,拎起刀叉切落去,有少少黐住刀背的感覺,切開後是深啡色,中間深啡中帶一點點紅色的糖心。咬下去有一點點特別的鮑魚香味,是普通鮑魚沒有的。鮑汁, 當然好啦!好好味,5星!鮑汁唐生菜膽用鮑汁送唐生菜膽,no problem!4星!原條關東遼參鵝掌好味冇得彈!5星!脆皮炸子雞皮脆肉滑,好味!4星!瑤柱鮮蝦荷葉飯好味!4星!原燉杏汁燕窩燕窩份量很足夠,杏仁味好香,好味!5星!如果富豪酒家繼續推
食物方面,4個字:全部都好!
紅燒砂窩包翅
30頭皇冠吉品鮑
鮑汁唐生菜膽
用鮑汁送唐生菜膽,no problem!4星!
原條關東遼參鵝掌
好味冇得彈!5星!
脆皮炸子雞
皮脆肉滑,好味!4星!
瑤柱鮮蝦荷葉飯
好味!4星!
原燉杏汁燕窩
燕窩份量很足夠,杏仁味好香,好味!5星!
如果富豪酒家繼續推出這 $680 經濟復蘇套餐,我一定會再去!