2020-03-22
過去呢一個月其實真係冇啖好食,週六同朋友兩個人去觀塘,經過有人派傳單,見到呢間千賀水產嘅午市放題好抵好吸引。冇啖好食咗咁耐,真係忍唔住,所以上咗去食。我同朋友 都二話不說 一齊點咗呢個特盛海鮮火鍋刺身環球自助餐$218,仲要係可以任食4小時,我同朋友都話嘩一聲,呢度係可以慢慢食,吹下水唔使咁趕咁嘆下食物, 因為出面火鍋放題通常限 一個半鐘,食得好趕,呢度四小時真係同朋友吹水食飯嘅聖地。疫情之下,食客雖然唔多,但我依然見到佢出面嘅食物選擇都好多。湯底叫咗個鰹魚昆布干貝湯,下單後個鍋好快就上枱,之後個套餐仲包括五品海鮮拼盤,四品刺身同埋安格斯雪花牛頸肩, 一次過放咗喺枱上面, 個刻同朋友直情開心到癲咗,心花怒放。五品海鮮拼盤: 兩隻大鮑魚、兩隻蟶子皇、兩隻海蝦、海蜆多隻、幾件脆肉鯇魚。其實我真係好鍾意食蟶子同埋花甲,海鮮拼盤一嚟到,咩都冇理已經全部放曬落個鍋度滾。我哋個鰹魚昆布干貝湯湯底係奶白色,邊仲有一片片嘅海帶,飲落去有少少干貝嘅鹹味,我覺得呢個湯底同海鮮好夾,可以突出到海鮮嘅鮮甜,又不會太重口味而蓋過食物本身嘅原味 。蟶子皇 啖啖肉,味道都幾新鮮,最重要係冇沙好乾淨。海蜆都好大隻,仲
蟶子皇 啖啖肉,味道都幾新鮮,最重要係冇沙好乾淨。海蜆都好大隻,仲脹卜卜,咬落去啲汁喺個口 裏面爆出嚟,味道好鮮甜呀。 鮑魚都算彈牙, 但海鮮拼盤嚟講,海蜆個味道最出色。 我同個朋友之後再添食,海蜆添加.....
海蜆
四品刺身: 兩隻牡丹蝦、兩片希靈魚、兩片八爪 魚及四片三文魚。 牡丹蝦好大隻,去咗外殼唔使自己剝好方便, 同埋佢好juicy呀 裏面仲有蝦膏,最緊要蝦肉好爽,唔係"梅"又冇雪藏味,so good! 希靈魚咬落去卜卜聲,同埋有少少鲜甜味,三文魚同八爪魚刺身就正正常常啦!
安格斯雪花牛頸脊: 大約有六至七塊左右,其實都幾有牛味,因為佢個放題可以無限添加肉類同海鮮等,我哋都在叫咗肥牛呀、黑豚肉呀、雞件、墨魚滑等等,真心覺得佢嘅海蜆真係冇得頂,雞件都好好食,冇加任何調味滾完之後都好滑㗎,墨魚滑係手打嘅,佢唔係粉漿,食落去幾爽口彈牙,同埋都有幾強烈嘅 墨魚香味喺個口腔到,都推介大家encore食呢幾款。
出面熱食區都有十幾款熱食畀大家揀,火鍋配料都有好多丸,蔬菜同菇類,仲有好開心沙律包嗰邊都有青口同長腳蟹食㗎。 火鍋配料種類選擇都okay ,特別我覺得啲蔬菜好新鮮,仲有萵筍片,萵筍食火鍋一絕。另外佢個響都好大條好好味㗎,咬落去都幾脆,豆味都幾濃郁。
我同朋友兩個女仔慢慢食,食咗兩個半鐘 已經 好飽,呢餐食得好滿足好似放監咁。 埋單每人都係$240咋,抵!