2018-09-09
薑汁燒豚肉定食 ($69未計加一)套餐一上枱,薑汁香味撲鼻而來,豚肉份量比想像中多,幾乎覆蓋大半隻碟,旁邊仲有西蘭花同椰菜絲做配菜,餐廳細心提供少量蛋黃醬,可以混入雜菜做沙律🥗豚肉醬汁香濃惹味,未到好似加咗好多薑汁嘅日式燒肉汁,味道偏甜,係日式風味,用嚟撈珍珠米飯食真係好開胃。不過豚肉嘅肉質比較粗糙,可以再進一步。三文魚牛油果沙拉 ($69)賣相吸引,紅紅綠綠嘅顏色好有田園感覺,牛油果軟熟香甜,質素不錯。只係三文魚略欠鮮味,我諗如果解凍時間長啲會比較突出?另外沙律上面也有大大粒魚籽,外面脆卜卜,裏面好juicy,係新鮮嘅味道,為整個沙律增色不少。黑芝麻蕨軟糍芭菲 ($69)整體都OK,有一個雲呢拿雪糕球,仲有白玉同軟糍,本來以為黑芝麻醬會多啲,但只能見到中層有少少,整體來講,芝麻味不太突出。不過整個杯既配料多元化,有不同口感,上面係煙韌,下層比較爽脆,有啲好似椰果嘅爽脆啫喱,所以尚算滿意啦。
三文魚牛油果沙拉 ($69)
黑芝麻蕨軟糍芭菲 ($69)