2016-09-29 2233 浏览
呢間放題係新開既,印象中好似係成個將軍澳第二間放題,見佢門面唔錯,好光猛,乾淨,食放題要乾淨,呢個好重要!今次飯局席間有幾位長輩係唔識生野既,所以除左魚生之外,我地其實食左唔少熟食,比平時食放題試的野食多左唔少,普遍質素都相當唔錯,可以為大家介紹下!其實細心留意,呢度的魚生其實幾有心思,一般大家熟悉的剌身以外,仲有拖羅同蟹腳選擇,蝦都有幾種,破璃蝦,甜蝦同牡丹蝦!做得較出色的是甜蝦同牡丹蝦,甜蝦相當鮮甜,牡丹蝦的蝦味較弱,但勝在大隻,入口滿覺相當滿足跟手叫左d 火炙壽司,一黎滿足下幾個唔太食生野的朋友,二黎暖下個胃,增強戰鬥力。火炙三文魚壽司同火炙左口魚壽司都相當唔錯呀!火炙三文魚壽司燒得半熟,剛剛好地把三文魚的魚油逼了出來,讓人食到三文魚的鮮味;火炙左口魚壽司的魚油更利害,一口吃下去左口魚的魚油直沖口腔每一個角落,火炙左口魚壽司建議大家一件起兩件止就足夠了,多吃就會太膩。特別要跟大家推介爐端燒,河豚魚乾和紫心蕃薯都是超讚的。河豚魚乾佐酒一流,紫心蕃薯則相當清甜,一試難忘。必吃的還有那個芝士焗蠔,醫汁做得很出色,跟蠔本身的味道相當配合,是必定要 encore 呀!甜品都是十分精緻的,最
甜品都是十分精緻的,最愛右手邊的「似水流年」,其實它是榴槤雪米糍,榴槤味勁濃,各位榴槤控萬勿錯過!!
2016-09-25