2018-08-21 216 浏览
Omakase厨师发办系日本菜入面最高级嘅食法, 由主厨按每日最时令嘅食材, 系食客面前即场炮制时令刺身, 寿司同其他料理, 每款上碟前向食客细细介绍, 让食客可边食边了解日本饮食文化, 系一个非常好嘅体验。鮨见系尖沙咀开业唔系好耐, 因为提供抵食Omakase而非常有人气, 但系我好少去尖沙咀午饭所以一直未试过, 今日趁请表哥食生日饭, 就同同样爱食日本菜嘅佢去豪返餐。😙我地比订座时间早到餐厅, 餐厅装修非常富有日式风格, 全店以木色为主, 师傅系日本人, 识得讲英文同少少广东话, 沟通绝种冇问题, 而且态度亲切有礼, 一进门同师傅打招呼, 用我地初级日语同佢倾谈, 感觉上真系好似去左日本开餐一样。🇯🇵餐厅提供左几款唔同价钱嘅Omakase, 我地拣左$388 嘅Omakase, 同师傅讲左我地对食物嘅喜好之后, 由订枱至今期待左成个月嘅Omakase正式开始。😆鮨见Omakase(樱) $388$400都唔驶嘅Omakase我都系第一次食, 呢款$388嘅Omakase虽然价钱平, 不过都包括前菜, 茶碗蒸, 江户前寿司8款, 鲜鱼汤同甜品, 比起动辄过千嘅普通Omakase餐,

鮨见Omakase(樱) $388
$400都唔驶嘅Omakase我都系第一次食, 呢款$388嘅Omakase虽然价钱平, 不过都包括前菜, 茶碗蒸, 江户前寿司8款, 鲜鱼汤同甜品, 比起动辄过千嘅普通Omakase餐, 份量都唔系少好多。😁

前菜
今日嘅前菜系腐皮伴八爪鱼渍物, 八爪鱼爽口, 味道唔太浓, 非常醒胃。
腐皮伴八爪鱼渍物

茶碗蒸
日式茶碗蒸蒸煮时间恰到好处, 非常嫩滑, 加上瑶柱高汤, 好惹味。😋

江户前寿司8款
鮨见嘅师傅系来自东京, 以东京最正宗Omakase都系以江户前方式炮制, 师傅会把寿司饭预先调味, 加上即切的刺身同芥末, 一件一件咁俾食客享用。😙

金目鲷
金目鲷色泽鲜明亮丽, 厚身之余仲要系鱼腩位置, 油脂丰富, 味道甘香。

火炙深海池鱼
深海池鱼好弹牙, 鱼鲜味浓, 师傅以火枪轻轻炙完之后味道层次更加丰富。👍

真鲷
真鲷剌身好有弹性, 而且鱼脂丰富, 配埋味道浓郁嘅鲷鱼肝一齐食, 味道好夹。

北海道带子
软腍弹牙嘅带子好鲜甜, 沾上餐厅自家酱油, 非常惹味。😋

鲭鱼
用鲭鱼刺身寿司我系初次品尝, 略带腌料的微酸之余亦食到鱼肉嘅鲜味,色泽光鲜非常漂亮。😍

太刀鱼
太刀鱼鱼鲜味较浓, 卖相非常吸引, 肉质比其他刺身有咬口。

左口鱼裙边
左口鱼裙边好弹牙, 配上微辣嘅鱼子渍, 非常美味。👍

广岛蚝
师傅特别推介呢款用广岛蚝鲜制嘅寿司, 蚝肉饱满多汁, 配上寿司饭味道果然更加突出。

秋刀鱼
呢个餐原本只包括8款寿司, 师傅从言谈间听到我地讲起上次食过唔常见到嘅秋刀鱼刺身, 所以特意送俾我地食, 鲜甜嘅秋刀鱼刺身配上香葱同姜蓉, 入口鱼鲜味充满整个口腔。😍

手卷
本来我对手卷唔算太期待, 不过今日嘅手卷竟然系用上我最爱嘅马冀海胆, 师傅先把马冀海胆制成寿司再加上紫菜包住食, 马冀海胆极鲜甜味美, 食完寿司虽然已经饱, 不过咁好食嘅马冀海胆真系再多都食得哂。😆
马冀海胆

鲜鱼汤
寿司同手卷部份完左之后, 师傅送上呢款由金目鲷鱼头淆制成嘅鲜鱼浓汤俾我地暖胃, 鱼汤色泽奶白, 鱼味非常浓。😋

甜品
最后食埋呢个豆腐雪糕, 呢餐Omakase价钱虽平, 不过非常满足。👍
豆腐雪糕
2018-08-20