2023-03-05 152 浏览
自從上次$70走冰飲品只得小半杯之後,諗住今次俾個機會佢試吓佢嘅lunch。👇🏻$70得咁少,一啖都未飲過就係咁嘅款,真係一諗起都有啲慶😡今次lunch開頭都好地地,waitress 都幾有禮貌,又會recommend吓有咩好食,我order了lemon ginger tea(要加💰),蛋花湯,一個意粉,同埋甜品(都要加💰)。跟住問題就開始黎啦,先係飲品,薑茶唔係熱飲咩?個經理俾杯成杯冰嘅凍飲俾我,我同佢say sorry可能我無講清楚,我都係想要熱茶,佢之後都有換返熱飲俾我,但估唔到好戲在後頭😖湯同意粉味道都ok,但份量比較少,我咁細食都覺唔夠飽,好彩叫咗甜品食完意粉我等咗一陣見佢都無跡象要上甜品俾我,我估可能漏咗單,所以又同個waitress 講返加甜品。個甜品係tiramisu,比較多cream,同我想像中有些差別,我心目中嘅tiramisu 應該係有酒香濕濕地嘅蛋糕或手指餅,加$40不太划算,而且要加一,情願攞啲錢去cova買西餅。賣單先激氣,檸檬薑茶轉咗熱飲又加咗$40,個經理話凍飲先係加$15。咁我話轉熱飲個時你又唔出聲?你明唔明白,賣單嘅時候先知俾人靜雞雞加咗錢,覺得自己

你明唔明白,賣單嘅時候先知俾人靜雞雞加咗錢,覺得自己好似俾人當傻仔撳住搶嘅感覺。況且個menu都無寫清楚檸檬薑茶只限凍飲,咁會令消費者好易中伏。
最嬲係個經理竟然sorry都無,仲理直氣壯咁話氮氣果茶一定係凍㗎喎咁,這是哪門子的common sense? 唔俾你加完nitrogen之後再加熱㗎咩?🤨
各位可以自己睇吓個menu,分析吓我講得有無道理。

最後埋單原本預計$18x,點知最後收咗我$21x,價錢貴唔緊要,最弊係食完之後一肚氣,背脊骨落。😤
2023-02-20