2021-08-19 334 浏览
观塘高质餐厅有好多,而登堂嘅环境,食物质素,服务暂时都系属于中上水平的,个别服务员介绍餐饮食物做得唔错,更有酒侍推荐餐酒,如果想同朋友食一餐有质数啲西餐,登堂可以系你嘅其中一个选择。介绍返今晚呢我哋就order咗每人一个5 courses tasting menu($480),三个前菜,一个pasta,一个 main。我就加咗Wine pair up($250)包4杯餐酒,好喇就等我讲下有的乜野食啦。法国生蚝 - 当日时推介嘅系white pearl,食开生蚝就一定识 white pearl,佢爽脆得嚟带海水味,加埋佢哋个带酸Sauce,鲜味得嚟又醒胃。la naine blanche 2018 - 成枝酒只系用葡萄之王 "Sauvignon"酿造,nutty同dry,配生蚝好夹。鱼子酱三文鱼他他 - 鱼子酱味唔系好出,系咸鲜嘅,但唔太明显,外围嘅白点系啲酸汁嚟嘅,我谂一来系摆盘靓啲二来系佢知啲caviar唔系靓货,想充撑一下啲食味咁,底层啲三文鱼他他就正常,摆嚟打卡系唔错嘅,但整道菜食味一般。香煎鸭肝伴带子 - 两者煎得生熟程度刚好,鸭肝外脆内嫩,size虽然较细,但食味浓郁又带咸香

香煎鸭肝伴带子 - 两者煎得生熟程度刚好,鸭肝外脆内嫩,size虽然较细,但食味浓郁又带咸香,配佢个肝酱酸汁共吃绝品,带子生熟煎得都系刚好,前得嫩滑,来货明显都系好野嚟。不错吃呢。

七水 纯米吟酿 - 鸭肝就配依枝七水纯米吟酿,酒身米香带微酸,与鸭肝食味平衡又可中和油腻感,不错。

Mushroom Cappuccino - 用全Mushroom加cream打出来的餐汤,超浓郁的餐汤,份量得espressos咁多,但由于超浓郁所以咁嘅size已经足够。

sorbet - 食主食前会有一个清新啲雪笆俾你洗下条味蕾嘅,系一个菠萝味雪笆,唔太甜,作为一个食主菜前嘅小吃系唔错嘅。

Shrimps Orecchiette - 大虾猫耳朵拿波里汁,大虾煎得弹牙,猫耳朵烟靭得嚟食得到面粉香,但食得出唔系用最靓00号面粉整,因为佢烟靭得嚟带少少粉口,如果可以改善埋依个问题,成个pasta即刻滋味倍增,致于拿波里汁就唔太酸,食得出蕃茄酸甜味道,不错的。

Parma Ham Trofie - 波菜忌廉汁特飞面,波菜忌廉汁都系果啲味,但上面加咗啲咸蛋黄,食味即时丰富咗,配上个手工面不错吃,手工面好似狗仔粉咁,不过系烟靭十倍嘅狗仔粉啫,加埋啲什菌,成个pasta系充满著丰富嘅不同口感。好食呢。

Frecciarossa Pinot Nero Rosato Margherita 2020 - 透明浅玫瑰红色酒体,一落杯就闻到好香果味,但饮落就无乜味,只有淡淡的葡萄味,配味浓的忌廉汁及蛋黄,可以冲淡油腻感。

M5和牛(medium) - 有牛味,刚好medium,但唔够肥,不过M5就系唔够肥咖啦,哈哈~

宝云羊架 (medium well) - 生熟又刚好medium well㖞,扒炉厨师抵赞,面包糠、百里香、蒜茸好出,有肉汁,好食嘅。

Francesco Intorcia Heritage Marsala Superiore Rubino N.V. - 好甜,似Dessert wine多过餐酒,但与羊架又出奇咁夹㖞,食完羊架再饮杯酒即刻感觉到杯酒滑身咗好多。

香橙mocha - 搣碎个风干橙片捞埋一齐饮更为好饮呢。

埋单连加就$1395,其实系贵咗啲嘅,但其实食物有啲质数又唔洗点配点夹,想食餐fine dinner,登当会系一个唔错嘅选择呢。
题外话/补充资料: 有部份侍应啲态度麻麻(包括语气,动作及听觉),但其中有二位系好专有礼,会尽力介推同讲解返公司食物同酒的detail,如果改善埋依点一定会令整体用餐体验加分呢。
2021-08-16