2021-12-20
12月好多餐廳、酒店推出聖誕tea set☕️✨今次去咗九龍酒店試吓「聖誕鵝肝下午茶」!.*可透過社交平台預訂下午茶,已包括服務費用,可使用消費券*.🌮咸點:(主角)香煎鵝肝 😋:超大塊,好肥美🤤配紅桑子醬,中和咗個油膩感,開胃感up!- 蟹黃焗龍蝦鉗 伴米型粉 :啖啖龍蝦肉✨而且個汁好味,「米型粉」平時又好少食得到,呢個都好鐘意💕- 威靈頓牛柳 :無諗過tea set會食得到嘅「點心」😆平時唔太食牛嘅我都覺得唔錯,肉質淋到似牛腩,牛味濃。.❄️冷盤:- 金箔魚子醬金槍魚他他😋- 燒火雞伴燕窩三文治- 火龍果+西瓜串.🥧Scones:每人1個提子乾鬆餅配Clotted Cream、提子jam~.🍰甜點- 脆皮朱古力花生醬芝士餅棒棒😋:好邪惡,但又神奇地唔漏,三啖食哂~- 迷你朱古力雪糕筒😋:個朱古力好味,一啖食左聖誕伯伯🎅🏼落肚- 迷李開心果小盤:個杯杯係朱古力,都食得ga!- 榴槤朱古力樹頭蛋糕🪵:無睇到原來係榴槤,第一啖邊邊嘅綠色cream配朱古力蛋糕冇問題,但一咬落去中間個夾心就🤢…(除左有榴槤,其實個朱古力🍰夠鬆軟好好味).- 🥂有汽餐酒一杯- 甘菊茶/ 咖啡.💕總括好鐘意呢個te
今次去咗九龍酒店試吓「聖誕鵝肝下午茶」!
*可透過社交平台預訂下午茶,已包括服務費用,可使用消費券*
咸點
🌮咸點:
❄️冷盤:
- 金箔魚子醬金槍魚他他😋
- 燒火雞伴燕窩三文治
- 火龍果+西瓜串
🥧Scones:
每人1個提子乾鬆餅
配Clotted Cream、提子jam~
甜點
榴槤朱古力樹頭蛋糕
🍰甜點
- 迷李開心果小盤:個杯杯係朱古力,都食得ga!
脆皮朱古力花生醬芝士餅棒棒
- 🥂有汽餐酒一杯
- 甘菊茶/ 咖啡
💕總括好鐘意呢個tea🎄✨
又鹹點到甜點,所有點心都又精緻又好味!
好難得食完鹹點想快d繼續食甜點😂
環境方面,聖誕佈置雖然唔多,但靠窗大玻璃有自然光,望住街景都舒服嘅。
题外话/补充资料:
⚠️最最最好就係呢間酒店可以泊電單車🛵