2019-12-28
lur左好耐話想黎k11食van gogh, 今晚終於借口話黎睇聖誕燈飾, 順便上去食晚飯k11本身都好有古典味道, 今晚又有人係度影婚紗相啦, 行上石階梯到2樓, 就見到Van Gogh Senses, 有outdoor area, 推門入去係售賣梵高精品既精品店, 有餐具, 書, 匙扣等等, 再向前走就係餐廳部分啦餐桌已放好餐具, 藝術系餐廳果然有其獨特之處, 一碗一碟, 或是連水杯都參照梵高作品精心設計, 牆上掛住一幅幅仿製畫作, 環境氣氛一流。⭐4 Courses Set Dinner $680 一位⭐先上餐包, 分別係亞麻籽同埋合桃紅莓包, 要先食亞麻籽包, 如果唔係放耐左會變韌, 甜甜地既合核紅莓包好適合配上香滑牛油。荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳小牛肉薄片3~4成熟好粉嫩, 口感軟熟吞拿魚鮮味再加上水瓜柳既酸甜, 好用心既配搭日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚店員係上菜同時淋上高湯, 感覺新鮮又grand, 昆布柴魚味好易偏咸, 但依個湯香得黎咸味唔會over, 慢煮鮑魚片好彈牙鮮味香辣蕃茄燉海鮮蕃茄汁味道天然帶微微辣味, 加上洋蔥同串茄, 海鮮有三文魚, 蜆, 青口同埋魷魚
荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳
日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚
香辣蕃茄燉海鮮
蕃茄汁味道天然帶微微辣味, 加上洋蔥同串茄, 海鮮有三文魚, 蜆, 青口同埋魷魚, 蕃茄汁都掛滿海鮮, 火候控制亦好好海鮮唔韌, 三文魚亦唔鬆散, 好味
紅燒澳洲羊腱配馬鈴薯配蔬菜
羊腱好大隻, 伴上西蘭花苗同蘿蔔, 主角羊腱超級軟腍, 一刀切落去可見肉係十分粉嫩, 我地冇要求過幾多成熟但依個生熟度對我地黎講係perfect, 肉好香甜而一d酥味都冇, 而且咬落去仲係好juicy, 十分推介哩道主菜。
梵高精選甜品
面層朱古力好軟滑, 面頭有少少脆脆, 配上紅莓醬同少少鮮果, 同時我地叫埋兩種茶分別係Breakfast tea同Earlgrey tea, 為依餐咁有味道既晚餐作結。
係咁好既氣氛同環境下用餐, 有精緻既餐具同菜式, 仲有醒目有禮既Waiter, 確係好值得一試, 打住梵高既旗號, 相信依度會一直保持住高水準。