2019-02-28 89 浏览
<泰廚>-經過旺角 友人選擇既泰國菜 🇹🇭利申 係清邁翻黎之後 冇覺得香港既泰國野好味舖頭有兩層 今次安排坐上層卡位同九龍城大部分既泰菜館唔同 呢到既侍應都係香港人 不過舖頭名叫泰廚 又唔係叫泰侍應 唔重要啦部分菜式有優惠 餐牌上面就寫每晚十點後都有優惠但店員就話除左泰式豬手(餐牌上星期三既優惠)冇得叫外其他優惠可任擇其一 另每滿$200可加選$1優惠計翻條數係冇收加一既 三個人total$291—————————————————————-『冬蔭大頭蝦湯 ต้มยำกุ้ง』🍲 - $75-香料落得足 香茅 檸檬葉 芫茜 都有但問題係香茅其實唔會食 飲既過程要一路隔渣先得味道方面 冬蔭其實係泰文係解酸辣湯但個湯唔夠酸 更唔好話辣不過換另外一個角度睇 都可以叫做迎合香港人口味-『泰式菠蘿炒飯 เข้าผัดสับปะรด』🍍 - $98/優惠價 $75-每次食菠蘿炒飯都諗起泰文老師話菠蘿炒飯唔係泰國野不論如何 呢樣都係九成九香港泰菜館都有既菜式材料有三色豆 提子乾 墨魚 青口 蝦 菠蘿等炒完放返係半邊菠蘿入邊 上面鋪滿肉鬆味道偏甜 另外都好重黃薑味 不過都係平時食到菠蘿炒飯既味道-『
<泰廚>
食滿$200就可以加配$1生蝦 Total有四隻
同其他鋪頭一樣都有配蒜片同生蝦汁
蝦身唔算爽口彈牙 但都有冰底墊住 叫做有少少幫助
另外揭匀個menu 都搵唔到就咁叫嘅生蝦
題外話 店員收起冰碟既時候 叫佢留低個生蝦汁 但係都仲係一手收起🤷🏻‍♂️
『豬頸肉辣椒膏炒河 ผัดคอหมูพริกเผาเส้นใหญ่』🐷 - $68
冇食過辣椒膏炒既野 所以唔知應該係咩味
望落去有辣椒 食落去一啲都冇
仲甜過個菠蘿炒飯 不過其實味道係幾好
河粉係泰式嘅粗身河粉 同香港嘅陳村粉比較似
豬頸肉都可以啦 不過就比較乾身咗啲
『串燒沙嗲(豬/雞) สะเต๊ะหมู่/ไก่』🐖🐓 - $12/串
咁多樣野入邊其實 最想食係個串燒
menu入邊有『和牛串燒』就$20一串
咁我呢啲food beggar就梗係揀平啲嘅豬同雞啦
五樣野之中串燒做得最好 唔會燒得過分乾
但亦有串燒嘅香味 仲有少少肉汁
不過最大既問題係 明明話係沙嗲
但淋上面嗰個汁其實係咖喱味 食唔係好出花生味
—————————————————————
P.S. 食完成餐飯都唔覺得呢間野有咩泰國風味 完全唔明點解可以有成400幾個好評
2019-02-27