2017-01-20 235 浏览
2016年黎到最后一日啦,12月31啦,赖生又同屈小姐出街倒数啦!今日个天又劲靓,赖生同屈小姐去左行山,由湾仔行到香港仔,再番湾仔,超级攰,但影左好多靓相呀❤❤❤!行完之后,梗系要第一时间医肚啦!黎到湾仔,屈小姐又突然内心交战,谂紧向左走食饺子好,定向右走食泰国野好,呢D时候,赖生梗系要出手啦😌,等架车过埋之后,赖生就拖住屈小姐只手向右拔足狂奔啦,难得今日倒数,梗系要请屈小姐食好D啦!顺便多谢屈小姐呢一年照顾得赖生咁好麻!另一方面,新泰系屈小姐个To Eat List好耐嫁啦,佢一路都想揾fd陪佢食,今次由赖生化身大食fd陪佢食,KO个list啦!黎到新泰既时候都系7点半左右,可能今日倒数D人会迟少少食,我地即刻有位坐😆!新泰位于W plaza 2楼全层,地方好大,坐得好舒服,张枱都够大,放得晒我地叫既野食(注: 我地系比较大食既),成间餐厅都好多泰国装饰,无论传统或者现代化都有!系我地张枱侧面果个系佛像水幕,几型格嫁!经过我地详细商议之后,我地决定左叫5样野黎食(其实只系得我地2个人)1)巴东牛𦟌 (4.5星)- 好正呀!个汁好浓嫁!点蒜蓉包食真系一流!至于味道呢,甜得黎得少少辣,比

!系我地张枱侧面果个系佛像水幕,几型格嫁!

1)巴东牛𦟌 (4.5星)

- 好正呀!个汁好浓嫁!点蒜蓉包食真系一流!至于味道呢,甜得黎得少少辣,比起一般咖哩,相信呢个汁会更衬蒜蓉包,皆因佢系甜为主,夹番面包既微甜味道,易入口D,同埋佢稠过一般咖哩,加上D牛炆得好淋,真系会唔小心捞几碗白饭食肥几磅

- 不过呢,我地觉得佢似牛肉多过似牛𦟌㖞,虽然都系好味,不过改错名㖞!
 另外,入面都有好几件牛筋,系好惗好似啫哩果只,屈小姐最爱

2)蒜蓉包 (4.5星)

- 都好出色,焗到好脆同好热,仲超香蒜蓉味!食既时候小心D包包碎呀!

- 相信佢牛油涂埋底层仲正!(仲邪恶添

3)铁板蚝仔蛋 (4星)

- 好大碟,蛋亦做得好厚身,完全包实D蚝仔,而且D蚝仔都粒粒饱满嫁!食落系好绵密既,质感就做得几好啦!
只系单论味道呢,佢蚝仔既鲜味,唔太够,变左要靠佢比果碟辣酱去调味!可以改善下!

4)冬荫功炒饭 (4.5星)

- 好足料既炒饭,海鲜劲大粒,劲大只!有青口,鱿鱼同虾❤❤

- 味道就好特别,因为系冬荫功,成个饭都橙色既,食到好出既冬荫功辣味(唔系好辣既,所以屈小姐都食到),最正系中间夹左好多金不换,辣得黎酸酸甜甜,几好食!

- 唯一一样扣分位,食完系成个碟底都系油既

5)生菜鱼肉包 (4.5星)

- 呢个𩠌系我地好奇心作崇之下叫左既⋯其实佢系一条鱼起晒肉切粒加蜜糖再炸,加入洋葱粒,青柠粒(连皮),花生粒,辣椒粒,蒜粒,同炸过既虾米拌成!
,所以口感一流嫁!

- 味道就劲啦!鱼肉甜(因为面有蜜糖炸过),青柠酸,辣椒既辣(注: 要小心一粒都已经好辣架啦
),虾米同花生既香,包埋生菜食落口真系超有层次同丰富,的确系开胃既

- 可惜呢类𩠌有个通病,生菜唔够/有D太细块好难包

- 同埋呢个真系好好好大碟,强烈强烈强烈建议人多先叫!(千祈唔好学屈小姐咁强行食哂,最后搞到胃痛同埋短期内唔敢再食泰国野住

食完呢餐,真系剧饱呀⋯⋯
,有下次嫁,不过要多D人黎帮手!最好一大班fds尼开大餐,就可以试多几样啦!

#又KO一间

#多谢妳呢一年黎既照顾