2009-07-18
星期四,天氣熱得嚟唔係太難熬。前晚想去嘅米線舖,是晚終於開門營業。此店專攻雲南米線,以麻辣、酸辣等富有巴蜀濃烈味道為主打。除咗米線,還有上海麵,不另加錢。餐牌上嘅米線選擇有多款,推介嘅款色以三粒星做記號。太座與筆者各自點了麵食之外,還來一客三粒旦星嘅上湯蘿蔔菜($16),一共有九粒星,可謂星光熠熠。太座點了真味豬扒上海麵($28),轉蕃茄湯底加三蚊。為何叫真味豬扒,不得而知,但此豬扒肉質結實,咬落有原身肉汁鮮味,十分可口。換了蕃茄湯底,少少酸味,對如太座般嘅大肚婆特別醒胃;筆者叫了雞肝雲吞酸辣上海麵($28),酸辣湯底,酸味不濃烈,反而麻辣味更特出,吃了一半,筆者已成頭大汗了。雞肝雲吞非常特別,饀料用了雞肝,雖然有點根,但整體十分香滑,有部份更有入口即溶嘅感覺。日限賣三百碗,要食就要早啲嚟;上湯蘿蔔菜,單以名字,以為會比較清淡,殊不知上湯底幾油膩,雖說生菜及蘿蔔索滿油香,很可口,但失去點此菜嘅原本意義,一加一減,打個和吧!不知是否新開業,人流較旺,空調不足,另已經滿頭大汗嘅筆者更火上加油,頗不舒適。服務員做個冇停手,但也算殷勤有禮。當然啦,如甫開業就態度差,趕客至極。埋單共銀七十五蚊,
埋單共銀七十五蚊,平均每人三十七蚊,是北角附近值得一試嘅新食店。