2009-04-06
是日繼續與同事發掘上水區美食。「廣成」在上水區嘅受歡迎程度一向都係名列前茅,不少人都會長途跋涉前來一睹風采。此舊式茶餐廳以蛋治、牛肉通粉及紅豆冰聞名。是日筆者胃納有限,只好捨棄紅豆冰了。呢度嘅環境仲保留咗六、七十年代茶餐廳嘅格局。牆上還貼有市政總署勸喻不准吐痰嘅通告。牆上嘅餐牌相信自店舖開始經營已經存在,價錢位置當然有無數次改動嘅痕跡。食品選擇十分簡單,套餐只有早餐及茶餐,兩者都有牛肉通粉,分別只係早餐(下午一點前都有供應,果真非一般早餐)有烚蛋及鮮油餐包,茶餐就換成蛋治。牛肉通粉係即叫即整,所以牛肉嘅肉質很嫩滑,唔會話煮到老晒,亦保留原有肉質嘅彈性,相信未經梳打粉處理,不過牛肉味認真欠奉;蛋治麵包質地唔夠鬆軟,相信係麵包放得太耐、防潮功夫不足所致。炒蛋是僅僅熟,如啫厘般吹彈欲破,可見火喉控制上乘,可惜蛋味不濃。個人建議用泰國出產嘅CP蛋來炒,應該會有更好蛋味。至於菠蘿油嘅甜酥皮面鬆脆,不似一般硬得界口似的,牛油是一大塊的,不過牛油味不足,應該係用咗margarine,在注重健康嘅今天,這亦無可厚非,不過就要委屈一下味蕾了。奶茶沖得十分香滑,飲完之後口裡亦冇「鞋」嘅感覺,証明呢度嘅茶胆
牛肉通粉係即叫即整,所以牛肉嘅肉質很嫩滑,唔會話煮到老晒,亦保留原有肉質嘅彈性,相信未經梳打粉處理,不過牛肉味認真欠奉;蛋治麵包質地唔夠鬆軟,相信係麵包放得太耐、防潮功夫不足所致。炒蛋是僅僅熟,如啫厘般吹彈欲破,可見火喉控制上乘,可惜蛋味不濃。個人建議用泰國出產嘅CP蛋來炒,應該會有更好蛋味。至於菠蘿油嘅甜酥皮面鬆脆,不似一般硬得界口似的,牛油是一大塊的,不過牛油味不足,應該係用咗margarine,在注重健康嘅今天,這亦無可厚非,不過就要委屈一下味蕾了。奶茶沖得十分香滑,飲完之後口裡亦冇「鞋」嘅感覺,証明呢度嘅茶胆係經歷過數十年,不斷改良嘅結果。
總體上雖然可俾一個笑面,但除了奶茶之外,其他食品都係有啲遺憾,這是美中不足之一;其次係出餐時間比較耐,太肚餓的話可能會苦了肚子。
早餐與茶餐一樣係二十三蚊,菠蘿油六蚊一個,屬經濟之選。