li間蝦麵店lunch hour經常排長龍 所以我都要等因爲公事要遲成個鐘先可以食飯時 一個去食先食到 咁排隊既人先少d 增加入座機會 好好彩 都食過好幾次 試哂2款招牌湯底😋第一次食時 因為唔太食得辣 而且又鍾意食喇沙 所以我唔係試鎮店既辣味蝦湯底 而係試左咖哩喇沙湯底先 就叫左 咖喱喇沙魚旦魚片米粉 本身想試 摻摻(即油麵+米粉)但無哂油麵 唯有下次再試 講返碗咖喱喇沙魚旦魚片米粉 落單後 其實等左一陣就上菜 好快手 碗粉一來到 絕對係色香味俱全 勁香喇沙味 一開食 試左啖湯先 真係不得了!檳城既咖喱喇沙湯 豬骨鮮雞湯底 加大量香料同椰奶 真係夠哂香 夠哂惹味 而且又唔油 可以飲多幾d喇沙湯底 個人一向食開雞絲 豆卜 魚旦 li d 配料 貪前2者夠哂吸湯 魚旦同湯底配之餘 又有咬口 li度既咖喱喇沙湯底自行加配 芽菜 豆卜 值得一讚!👍🏻 而且配料既魚旦 魚片 俾既份量都唔少 最愛食星馬白魚旦 魚旦魚片都夠哂彈牙有咬口 米粉又吸湯 食完超飽 超滿足!😋第二次來食 終於夠膽試 辣味蝦湯底!叫左 辣蝦湯蝦肉肉片摻摻 因為驚太辣食唔掂 仲叫定罐汽水解辣😂 碗麵一來到 紅噹噹咁 都嚇左一

咖哩喇沙魚旦魚片米粉

辣蝦湯蝦肉肉片摻摻

碗麵一來到 紅噹噹咁 都嚇左一跳🙈 本人唔太食得辣的說⋯ 炸乾蔥匙羹上都幾貼心 但可惜量比較少 多d既話 就啖啖麵都加到少少落去一齊食😆 講返湯底先 雖然個色好紅好紅 但都唔算勁辣 大概係譚仔2小辣既程度 飲落仲有d甜味 蝦湯味濃郁 加埋辛辣味掩蓋左蝦腥味 好得~完全有別於日本拉麵既濃蝦湯拉麵🍜 li個辣蝦湯多左香料味 香好多 不過略嫌有少少油 所以我都唔係飲左好多啖
麵底 今次終於食到摻摻 滿足到一次過食哂油麵同米粉既慾望😆
但li次食既配料令到碗粉扣左d分!雖然量多但味不足!肉片係大塊 但又乾又un 成塊肉乾咁 勁難咬 浸耐d湯都唔掂🤦🏻‍♀️ 蝦肉開邊薄切都算 但d肉質勁淋 有d梅咁 仲要有陣雪味 雖然預左一定無新鮮蝦食 但絕對可以將雪藏貨處理得更好!最重要係辣味蝦湯底係必配蝦肉 無得避!店家真係要諗諗計改善下!一碗粉麵唔係淨係賣湯底ga 而且定價都唔低 質量點都要對得起價格~

下次有機會都會再來食 但會揀返d穩陣配料 即係丸啊 雞絲 之類個d 而且2款招牌湯底 我更鍾情咖喱喇沙湯底😋
咖哩喇沙魚旦魚片米粉
辣蝦湯蝦肉肉片摻摻