《Aqua - 尖沙咀》一臨近聖誕,相信好多人都面對同一個問題,就係去邊度慶祝聖誕好啦🥺一般去到12月嘅日子,稍為靚少少高級小小嘅餐廳嘅價格就會變得好驚人,而且好難book位😑唔提早準備的話,分分鐘好易俾另一半鬧㗎🥹今年我就無有怕啦😌因為俾我發現呢一間人氣打卡嘅餐廳午市有個好抵嘅套餐 - All I Want Sushi Lunch 😍人均$488起可以任食75分鐘壽司小卷、送酒既日式前菜同刺身👍🏻仲可以揀多一款主菜,食完仲有以聖誕主題既甜品,平時出去食個甜品拼盤都唔止呢個價啦,重點係一路食住,一路望住個海,天氣好既時候望住個景嘆美食真係勁好feel 🥰想慶祝紀念日或節日呢度就最適合不過啦💙另一半一定唔會乍型呢😉不過留意番呢個free flow set 只在星期五供應,聖誕Festive Version 只做到一月三日💁🏻‍♀️想食就記住要book 定枱啦💁🏻‍♀️75mins All I Want For Christmas is…sushi $488/head 其實refillable 既前菜食左頭一round 都飽左六成🤣淨係款式都已經有十幾款咁多,可以每一款試勻晒之後再refill
《Aqua - 尖沙咀》
其實refillable 既前菜食左頭一round 都飽左六成🤣淨係款式都已經有十幾款咁多,可以每一款試勻晒之後再refill自己想食嘅食品,我個人覺得枝豆同埋餃子超適合送酒,而酸辣碎吞拿魚腩卷個醬汁辣辣地又幾開胃喎😍另外五款刺身入面三文魚同油甘魚都係厚切的,極度肥美,估唔到呢度都會有得食櫻花魷魚,都係我其中一種好鍾意食嘅刺身來的
🔹檸檬七味粉烤枝豆
🔹加州卷
🔹刺身🔹三文魚🔹油甘魚🔹蝦🔹帆立貝🔹櫻花魷魚
💁🏻‍♀️Main Course
🔹日式薄切和牛丼飯
與其話當飯,不如話佢呢個係一個濕濕地嘅燴飯,個汁甜甜地好開胃,而上面嘅薄切和牛肉質肥美有油香,同甜甜地嘅醬汁十分合拍,望落個份量唔多,但係食完都夠晒飽㗎啦

🔹銀鱈魚西京燒
另外一個主食叫咗呢度都出名嘅菜式西京燒,煎香過嘅銀鱈魚再用上味道帶有甜味而且有淡淡紅薑味道嘅西京燒醬汁,銀鱈魚啲肉一疏疏的,食落都幾香滑,特別係皮嘅部份吸晒醬汁,煙煙韌韌好入味

💁🏻‍♀️精選甜品拼盤
最後個精選甜品拼盤真係嚇咗我一跳,嗰份量就好似平時我哋食afternoon tea咁大份,如果食完個主菜覺得唔飽嘅話,食埋個甜品就一定夠晒滿足啦🥰除咗有時令水果可以俾你點朱古力醬之外,旁邊仲有一啲意大利傳統嘅包點、抹茶mousse、芒果mousse、奶油脆筒同埋望落好似聖誕造型嘅牛油脆餅,成個擺設好美觀好適合打卡😚而且味道都唔差,整體所有甜品都唔會太過甜,個人覺得個禮物造型嘅芒果mousse 幾出色,另外好似雪球嘅抹茶mousse 個口感都幾特別,咬落冰冰涼涼,入口即溶嘅感覺我幾喜歡
2024-12-20