2017-12-26
冬天約朋友食飯最好就梗係打邊爐啦,成日食任食火鍋真係食到有啲厭,有朋友就提議不如去試下粥底火鍋!粥底火鍋嘅選擇真係唔係好多,朋友就搵到呢間價錢唔貴而評價又高嘅粥底火鍋。睇地圖呢間舖頭嚟地鐵站好似唔係太近,但其實係地鐵站行過嚟太約八分鐘左右就到嫁啦!舖頭好細一間,不過係門口已經見到入面嘅五位枱度都滿座。食粥底火鍋既話就得一種選擇,就係每位$168(2100-淩晨價錢,1800-2100為$188),唔收加一,佢無一份menu,但會比返幾多人份量嘅餸你,會有十四碟餸(以圖為三人份量),分別係蟹、貴妃蚌、蜆、鮑魚、蝦、魷魚、蝦滑、魚滑、雞肉、魚、炸魚皮、油炸鬼、白魚蛋、菇同南瓜。海鮮、肉類同素都有齊!另外可以每人加$25要肥牛,不過我地驚食唔晒就無叫到。本身落落去既湯已經會有粥係入面,所以有時「不」返啲餸上嚟個陣都會「不」到埋啲粥一齊食,加左海鮮之後個粥同湯都更加甜。蟹入面仲有蟹膏!好鮮甜!蝦就每人一隻,蜆既份量對三個人嚟講都好足夠!魚滑都似係手工做。平時我都唔鐘意食鮑魚,不過佢地既鮑魚食落去好鮮甜又唔會好「銀」,所以都有食晒2隻!雞肉放左落湯後都好鮮甜!魚就有骨,所以就無食咁多啦。不過講到
蟹入面仲有蟹膏!好鮮甜!
蝦就每人一隻,蜆既份量對三個人嚟講都好足夠!
魚滑都似係手工做。
雞肉放左落湯後都好鮮甜!
魚就有骨,所以就無食咁多啦。
不過講到最鐘意既一樣,就係平時打邊爐唔會食到既油炸鬼啦!事關呢度係食粥底火鍋先會有呢樣嘢,油炸鬼放左落湯之後真係好爽口,但又唔會好似鄉鈴咁浸到「林」晒,有啲似平時食西餐個包浸落西湯入面既感覺。
另外都好想讚下呢度既staff都係叔叔,全部都好親切有禮貌,又同我地傾下計,見我地唔知應該落邊樣先又會教我地,有時又幫我地「搞」下個粥底,以免啲粥會痴底。以呢個價錢嚟講,呢個服務同食物質素同份量嚟講真係好值,一定會再嚟食!