2019-07-18 61 浏览
一直都好想試以重量計的牛排店,早排係網上search到係屋企附近有新開的牛排店,即刻衝去試!餐廳有分三款的牛排,肉眼、牛柳及西冷。當中以肉眼最平,$0.29/Gram;西冷就最貴$0.49/Gram。如果大家想食油香重的話,就可以揀肉眼,想食嫩口D就可以揀牛柳,想食肉味濃D的話,就可以揀西冷。大家加$25仲可以加埋白飯/沙津/麵豉湯/飲品(四選三),如果大家驚太多的話,可以散叫我飲品或者白飯。大家只需要係落單位置,叫你想要的牛排種類及想要的重量,職員會係你面前即時切出你的牛排。我今次要左一份400g的牛柳,切出黎係381g,乘返$0.33就係$125.73。落單後職員會比一個通知器你,大家可以往餐廳內揾位坐下,等通知器震就可以出去拎你的牛排啦。男人的肉眼比我早先一步,我同佢一樣揀左蒜油,上面除了有蒜蓉外,仲有金黃的蒜片。不久後,我的牛柳都準備好了!\(//∇//)\ 我的牛柳配了白飯、沙律同飲品。唔好睇我塊排好細,其實我們的牛排的重量相約。我塊牛柳係極之厚身!切開大約5成熟,雖然有紅紅的顏色,不過切出黎係無血水的。牛柳的肉質真心嫩滑,食落唔會肥,肉味都幾香。除了柚子汁外,大家仲可以落黑

除了柚子汁外,大家仲可以落黑椒或喜馬拉雅鹽去做少量的調味。

飲品方面唔多選擇,大家可以揀健康的無糖茶,或者韓國可樂。

呢間的牛排好食之餘,仲非常抵食,CP值極高。唯一有少少唔方便係店舖坐得有D迫,不過為了食好西,當然無問題啦\(//∇//)\

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)