2020-11-16 670 浏览
今年我實在食左太多大閘🦀喇……呢餐應該係我今年最後一餐大閘蟹,真係食到個胃頂唔順😅響FB廣告睇到呢個海鮮火鍋+大閘蟹,又約埋幾個老友開大餐,原本我係想Book荔枝角店既,貪佢唔限時,方便同老友邊食邊吹水,但可惜Full晒,唯有改去觀塘店,限時3小時。不過我記錯時間,以為得2小時,所以今餐都食得幾趕😅原本我係訂4位既,但突然多左一個朋友,餐廳比張卡位我,枱邊加多一張櫈,所以就坐得比較迫,同埋卡座同隔離枱只有一塊廉相隔,但又唔係完全阻隔,如有貴重物品,真心覺得好唔安全。今次叫左個鴛鴦鍋(豬骨+麻辣),方便大家有辣有唔辣有盤海鮮係跟埋既,食物品質都唔差,開頭以為只得一盤,問過店員可再添加,非常正!佢既大頭蝦好彈牙爽口,帶子都新鮮,另外蠔都係好食,仲有牛肩胛好味道呀!成班牛魔王不斷狂翻點,其餘蔬菜類同醬料要自已出去攞。呢間既大閘蟹,每次每人2隻,總之蟹一到枱就可以即時再落柯打,不過出蟹時間又係偏耐,幫佢計過時,每次等蟹時間需時20分鍾,不過因為我近期已經食到超晒禁,所以當晚少少地食左7隻就收皮喇!幸好,當晚未有拆到死臭蟹,雖然啲蟹唔大隻,但都算爆膏,而且服務員換碟好勤快👍至於薑茶就唔多掂,無乜

今次叫左個鴛鴦鍋(豬骨+麻辣),方便大家有辣有唔辣

至於薑茶就唔多掂,無乜薑味有微甜,但勝在夠熱

2020-11-09