2013-08-23
已經有兩年無食過福元湯丸, 經常都會掛住佢薄薄既湯丸皮同埋100%流心芝麻餡晚上八點九, 係轉角既大熱食完高湯麵, 經過福元門口, 諗左幾秒, 決定要食番一碗先離開炮台山!照舊叫左黑芝麻湯圓, 兩個人share客人唔多, 熱辣辣既湯丸一分鐘之內就送到老闆娘好細心, 見我地兩個人只叫一碗, 已經主動放上兩隻匙羹急不及待先飲一啖糖薑水, 夠薑味又唔太甜, 好飲再到湯丸, 係糖水轉左幾下, 發現5粒湯丸既皮好似唔太平均, 一邊既皮好薄, 清楚見到芝麻餡在內, 相反另一邊既皮好厚, 只見到純白色既湯丸皮第一啖咁岩咬落厚粉既一面, 真係厚左啲, 即刻有一點失望見到流沙芝麻餡開始湧出黎, 立刻把餘下既一半放入口流沙程度依舊無變, 黑芝麻味好香濃, 咬落會食到好細粒既芝麻碎加砂糖碎, 食完飲啖煻薑水, 真係好夾, 令人覺得好滿足相信今次只係一時失手(湯丸皮), 希望下次會黎會食得番以前既感覺
照舊叫左黑芝麻湯圓, 兩個人share
客人唔多, 熱辣辣既湯丸一分鐘之內就送到
第一啖咁岩咬落厚粉既一面, 真係厚左啲, 即刻有一點失望
見到流沙芝麻餡開始湧出黎, 立刻把餘下既一半放入口