2016-07-19
有日路過見到大排長龍, 好奇望下, 原來係等位食飯, 先發現開左間日本野, 竟然係呢頭開間只賣一樣菜式的食店, 仲要係魚生飯!?有趣。第2日同同事講開, 同事非常有興趣試試, 為左唔想等咁耐, 約左星期日先去食, 仲要早半個鐘去到等開門!做足準備! 去到發現又真係好似太早, 企係度有點害羞於是去隔離嘉X兜個靚圈再等過, 點知一出黎, 已經有8-10人等緊, 好彩仲算係第一輪入到去, 店員早左5分鐘放人入去, 遲左既代價就係要坐吧枱, 無位放袋有點唔方便, 朋友帶背包, 無辦法下掛係椅背, 結果成餐不停俾店員撞來撞去, 但無計, 店面太細, 土地問題。大部份人一早已決定好叫咩食, 所以一坐低已order, 非常有效率!我和同事也一早決定要食海膽無誤。點好菜店員即刻每人派碟胡麻魚生, 但佢地咩都無講只放低就走人, 結果我地食完睇緊介紹先發現原來呢碟非前菜而係留到最後食湯泡飯時用, 當然你係可以揀唔跟佢介紹食既.....但正常店員係咪可以講聲呢!?你又可以話我係自己無睇啦, 但我又唔覺得十幾個位, 佢地忙到連講聲都唔得囉...吧枱係好位, 可以清楚睇到師傅們整魚生塔既過程, 真係睇到食慾大增
同時師傅不停推介我佢既薑好好食, 全香港都無, 食下, 又真係食到停唔到口。結果我食左佢半兜。想問有無得打包?
特上
特上
於是先揀左跟佢介紹整個手卷, 結果料太多包唔埋xdd
不停吃生的東西, 最後來個湯飯真的好舒服, 湯好好味, 唔知點解覺得好食過d魚生仲係生個陣別有一番風味, 一定要試下湯飯!