2018-05-19
今天工作完成了,想找些給自己空間的時間在海傍走走。機會順道來到這南區,就想起久久想試的碩果僅存艇仔粉,極少機會日間時分獨自來到這裏就試碰運氣找一找這個艇家。地點:在香港仔海傍一帶,地點有點不定,所以要找一找,今次艇家停在隊道口(巴士站傍)的碼頭上落客船位置。時間為中午約12:45 平日時間,到場時已有附近工作的人及街坊在買粉吃了。環境: 小艇就是它的廚房,站在岸上你可以看到它整的整個過程食物:基本上是沒有MENU的,觀察下艇家多會建議你要一碗雜錦的,咩都有,不過其實佢無話俾你聽有啲咩,呢個時候參考其他食評好有用處,我見其他人無等別REQUEST的話,雜錦粉會有切雞,但因為我看了食評,想食燒鴨,所以有特別叫師傅俾多些鴨,所以用了鴨就沒有了切雞了。所以如果大家有咩係唔鍾意食或好想食,最好都係問清楚艇家師傅叔叔。小貼士: 因為我真係一心黎到,食唔到唔罷休,所以就先打俾艇家師傅叔叔,問佢問唔開檔,拍喺邊度,佢會同你夾時間地點的,很好人有善的叔叔。我與師傅叔叔通過電,叔叔很好,知我專程來到,電話聯絡特意駛艇仔過來找我,叫我等一等,黎到再CALL你,還教你係邊度等佢。好開心終於一嚐呢碗南區出哂名嘅
環境: 小艇就是它的廚房,站在岸上你可以看到它整的整個過程
好開心終於一嚐呢碗南區出哂名嘅艇仔粉,食D咩無心水,就聽他來碗雜錦河粉(只是個人喜好Request多鴨多青❤️),我的大碗粉有燒鴨、叉燒、豬頸肉、紅腸、雞腎、魚蛋、炸魚角、生菜及河粉。$28好多餸,
老實說,味道不是什麼驚為天人的美味,但肯定的風味已值回票價。燒味老實很多地方都比它做得好,不過呢個價錢,咁多餸,邊度搵?仲有咁特色的主題艇仔粉,湯底喝完無感到口乾,燒味等唔係現烤唔係熱又唔係咩新鮮料,不過沒有它們又好似太失色,加上配上紅腸啖啖肉,仲有豬頸肉軟軟入口,少少腎,經過醃過,至於魚蛋炸魚角,普通外購貨色,也無法與香港仔著名魚蛋相比,但總算爽口,河粉煮得軟硬剛好!師傅也會加入葱花及會灑上胡椒!
買了後找個位置坐在海傍食,都唔知幾有風味!加上可遇不可求,叔叔賣了幾碗又要趕著走了。我諗逗留了20分鐘左右,所以吃到是綠份,謝謝艇仔叔叔。
如果,佢可以有其他調味料,同埋有得坐係艇上食,就好喇!!!!!不過已很滿足,很好的經驗!
好,我的想試checklist 又KO了一項,打卡📍📌