2009-08-29
星期日晚到潮館食飯.講真, 冇左平價冬瓜盅, 來潮館真係冇乜意義. 因為係最好食同埋最抵食既一味.今回既promotion 係$78/半隻雞, 加$1有碟勝瓜, 加$9 有個豬肚湯, 我地就加左豬肚湯以前$1/隻雞, 依家$78/半隻雞, 你懂嗎? 貴左156倍.係咩豆辦醬雞, 又幾夠味, 湛到入隻雞度, 有少少葉定草既味.豬肚湯真係好夠豬肚味. 唔食豬肚既真係咪叫. 而且佢落左好多胡椒, 所以飲落係有少少辣, 受唔到胡椒既話哩味都係麻麻地. 但味就真係幾濃, 料都幾足既芋頭鴨好油, 成張紙都係油. 但係好鬆脆d 芋頭好滑, 完全唔會食到沙沙地既質感, 我唔食芋頭既都覺得ok.但係芋頭朕味太勁會攻上鼻, 所以幾好食都好, 食左一塊就算了. 鍾意食芋頭既話哩味係唔錯橫切面可以睇到鴨同芋頭既比例, 鴨係下層, 都食唔出有鴨味.再來個黑白糕, 味道勁濃又整得夠實, 好正!DBS信用咭送糖水, 是日馬蹄露係懸浮粒子, d 綠豆唔識沉. 落得太多馬蹄露既粉. 如果整糕可能較好.因為我地今次坐到最入, o個個位基本上與世隔絕, d waiter 叫幾次先黎. d 野食都係.
芋頭鴨
好油, 成張紙都係油. 但係好鬆脆
再來個黑白糕, 味道勁濃又整得夠實, 好正!
DBS信用咭送糖水, 是日馬蹄露