2025-07-10
綠茶餐廳,全球首創「龍井問茶」主題店,環境充滿西湖茶文化嘅雅緻氛圍,淺木色調同天然光線打造出好似置身杭州茶園嘅感覺!我去到嗰陣時咁啱撞正有漂亮姐姐喺度彈琴。正。餐廳由米芝蓮星級名廚俞斌聯手設計夏季限定菜單,蔥薑蓉砂鍋焗牛肉、綠茶蔥香烤豬頸肉等菜式好味到爆!佢哋推出咗會員app,即場加入會員的話仲有七折優惠好抵食。呢款砂鍋焗牛肉真係香到飛起!牛肉片薄切得啱啱好,砂鍋慢焗鎖住肉汁,入口嫩滑又juicy,蔥薑蒜嘅香氣同沙薑嘅獨特風味完美融合,洋蔥同芹菜仲增添清甜同咬口!熱辣辣上枱,食落好似喺江南老店品嚐傳統浙菜咁滿足!筆墨酥香呢款甜品真係打卡必點!以文房四寶為靈感,酥皮香脆,內裡白豆沙軟糯香甜,點綴巧克力醬,甜而不膩!外形精緻,喺茶文化氛圍下食,感覺好似文人雅士咁優雅!綠茶蔥香烤豬頸肉好有驚喜!豬頸肉烤得外焦內嫩,滲入淡淡嘅龍井茶香,配上蔥香同醬汁,鹹香入味,咬落多汁又唔膩!喺西湖風情嘅環境下食,層次豐富嘅口感真係令人回味無窮!翠舟蝦劃好有創意!秋葵同蝦滑嘅組合好似一葉小舟,清新又鮮甜,蝦滑彈牙,秋葵爽脆,食落好似品嚐江南嘅清雅滋味!寓意一帆風順,食完心情都靚晒!西湖雷峰塔甜品造型靚到唔捨得
筆墨酥香
西湖雷峰塔甜品造型靚到唔捨得食!淡奶油同冰淇淋入口絲滑,青豆泥清新微甜,視覺同味覺都好滿足!冷凍口感好似清涼嘅西湖一角,完美為整餐畫句號!