2022-10-13
飲茶無疑係廣東飲食文化嘅重要一環 亦都係每一代香港人嘅日常及回憶 基本上香港人嘅生活都同「飲茶」密不可分龍點心餐廳定位為新潮手工點心店 為香港人帶嚟耳目一新嘅飲茶體驗 有別於傳統茶樓 每款點心都各巨特色 但求遇到知心客「龍點心」創始團隊深感創新不應只限科技 也應同時應用於飲食內如飲食中嘅「點心文化」也可以反轉傳統 有點新意思經驗豐富嘅團隊在食材及味道方面改良創新 但同時間保留舊時滋味 造出新舊交融及色香味俱全的創意點心餐廳環境集合了港式情懷與時尚元素 大量採用馬賽克磚及霓虹燈招牌作裝飾 再配合水磨地板像是時光倒流般 回到昔日香港飲茶的情懷 餐廳色彩鮮艷 非常吸精及打卡able係落單前 店員走過嚟一一介紹每一道點心及熱門菜式 服務周到 值得一讚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🥧 ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 💰0(ʀᴀᴛɪɴɢ:7/10)因店鋪新店開張 十月內去進食店員都會送上中式精緻甜點比每檯客人試(係佢地餐牌上暫時未有住架😗)甜品有荷花酥 驢打滾 好鐘意食驢打滾 皮上面沾滿黃豆粉 糯米皮勁軟糯 紅豆蓉勁香滑 荷花酥就個人麻麻💛 龍燒賣💰42/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)同朋友ꜱʜᴀʀᴇ嚟食 食咗懷舊燒
如飲食中嘅「點心文化」也可以反轉傳統 有點新意思
🥧 ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 💰0(ʀᴀᴛɪɴɢ:7/10)
💛 龍燒賣💰42/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
同朋友ꜱʜᴀʀᴇ嚟食 食咗懷舊燒賣同龍蝦汁墨魚汁燒賣 每款都好足料
懷舊燒賣:經典點心燒賣味道 包咗豬肉同冬菇 面頭佈滿蟹籽
龍蝦汁墨魚:彈牙 一咬爆汁 要小心熱 口感似墨魚丸
👄 一口豆腐 💰56 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
炸豆腐要炸得好唔容易 脆弱嘅豆腐有可能係上粉或油炸過程中散開
而依個炸豆腐調味我適中唔厚粉又金黃色 好惹味 係我最鐘意嘅菜式
🐟 口水汁龍利魚腸粉💰46 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.8/10)
用咗口水雞嘅汁作為底汁 辣味好香濃 又唔會死辣好鐘意個汁 餸飯一流 軟腍腍嘅無骨龍利魚柳比軟糯腸粉皮包住 入口瞬間融為一體😳
🥟 馬拉小籠包💰36/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)
小籠包一咬爆湯汁係基本 而依個小籠包有少少唔同 佢爆嘅係肉骨茶湯 偏藥材味 略嫌偏咸 肉質扎實
🐔 蟲草花滑雞粥 💰52 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)
粥煮得好綿密 份量頗多 亦都非常足料 雞肉亦唔鞋口 如果再多啲雞味就會更好
總結:
每道點心都極具特色 亦有異想不到嘅配搭整體好新鮮 亦都超級適合打卡 如果有外國朋友到港 帶佢地試保證覺得新奇有趣😳 另外再要讚店員服務態度好好
✨味道:7.3/10
✨環境:8/10