2019-04-06
觀塘工廠區一向都好多美食,今次就同屋企人去食朋友介紹既一間台灣料理龍鳳號。同其他台灣食店一樣,一行到入門口就聽到台灣歌手既歌曲,有如置身於台灣一樣。比起其他台灣菜,佢價錢比較貴,但選擇都算多。我地一行三人最後揀左滷肉飯,新竹湯膽仔米線,炸秘製大雞腿🍗,滷肉拼盤,花枝蝦餅。另外飲品方面就揀左黑糖薑母茶用黑糖冬瓜茶。滷肉飯份量十足,滷肉入口即融,再加上珍珠米簡直係絕配。 至於膽仔米線方面,湯底味道比較淡,但如果配上其他小食味道就啱啱好。 小食方面,炸秘製大雞腿真係有驚喜。首先份量已經比一般雞腿大,加上去唔似其他炸雞腿一樣有層厚厚既粉,雞腿皮薄而脆,食落去唔會覺得好油膩,連平時唔食皮既我都忍唔住食曬。 除左個皮之外,裡面既肉都嫩而多汁,絕對值得推介。滷肉拼盤入面有豆腐,豬耳同大腸,而各種材料都好入味。 花枝蝦餅既皮同雞腿皮一樣,薄得黎好脆,裡面既花枝味道甜甜地,食多幾舊都唔會覺得好油膩。 飲品方面,黑糖薑母茶有驚喜,裡面放左不少既新鮮薑片,飲第一淡已經覺得全個人暖曬,冬天既時候飲尤其有保暖效果。 至於黑糖冬瓜茶,黑糖味濃,甜度都適中。總括而言,值得推介既有魯肉飯,炸秘製大雞腿,花枝蝦餅同黑糖
總括而言,值得推介既有魯肉飯,炸秘製大雞腿,花枝蝦餅同黑糖薑母茶。