话说前几日同女朋友食完牛肉放题火锅之后,大家都未够喉,于是我哋又去烚吓烚吓。女朋友今晚就带咗我去旺角白布街𠮶边嘅为食仔,佢上网订咗枱,一去到前台就有资料,仲比咗两个口罩套我哋添!好快店员就带咗我哋上2楼。可能今日系星期一晚,所以上层就未坐爆(下层满咗),我哋彷佛好似包咗场咁。女朋友之前就已经嚟食过,佢话可以丧食卜卜蚬好正,点知呢日卜卜蚬暂停供应,喺热情女店员嘅推介下,我哋试咗招牌龙虾海鲜锅($298),其实都系比起卜卜蚬锅汤底贵$100,我觉得都几合理,话晒都系龙虾㖞。落单后店员为我哋送上调味架,佢特别推介呢度嘅自家制XO酱,而我就丧落辣椒丝🌶🌶🌶。唔使几耐食物就送上,但个锅就要等阵!所以我哋一于饮住沙冰降下温先,毕竟旺角站行过嚟都唔系太近,我又流晒汗,阿姐见我咁所以都专登开大冷气俾我,服务非常好。沙冰有两个口味,分别系菠萝同柚子,两杯都系用上新鲜生果制。女友钟意菠萝多啲,但我就觉得两样都几好。哗哗哗龙虾锅终于出现啦,一打开个锅我哋已经流哂口水🤤。大大只波士顿龙虾铺面,再搭配海虾,好澎湃啊。下低就垫咗大量芹菜、椰菜同杂菌。无聊野一则就系个锅好浅身,要记得将食物浸哂入汤入面。首先我哋就梗
招牌龙虾海鲜锅
首先我哋就梗系㗳咗只龙虾先,我几时都话龙虾系过份包装嘅食物,个壳就大,肉就唔系特别多。但除咗虾身外,其实好多隐藏位都生满肉的,要有钳帮手先拆到肉吧。
另外,海虾🦐都有成1x只,每只都挑哂肠!
滋贺县近江牛:边抓($298/细),阿姐推介话依个位置肉味浓郁,脂肪就稍为多啲,但比较有咬口,话我地后生仔女食就冇问题啦🐮。佢讲到咁我哋就一于试吓,嚟到发现碟肉个样都几靓嘅,每片肉就比较细块,但唔算切得薄,两块一齐食就最完美。
黑松露墨鱼丸($88),黑松露味的确好强烈,我女朋友超钟意,不过墨鱼丸如果弹牙啲会更好食。而且一粒嘅大小系平日嘅两倍,我建议可以嗌四宝丸,咁就可以试多几只口味嘛。
翠绿莴笋($29),莴笋系我哋打边炉嘅至爱,呢度比较厚切,所以渌耐少少都仲爽口嘅。
薯粉($28),其实食晒个锅啲嘢都已经饱饱地,之但系我哋打亲边炉都一定要食面先安乐。再加上呢度个龙虾汤底真系劲劲劲劲劲好饮,比起平日去西餐嘅龙虾汤更鲜甜😋!而且佢哋中途加汤系加龙虾汤,唔会沟淡咗。薯粉渌落去真系索晒味,劲挂汤,每条都变哂橙色,好味到喊。食埋就饱哂!
依餐龙虾锅真系令人回味,其他食物材料就属中上水平。定价少贵,不过食物质素系几好嘅,份量亦多,多人嚟食会更适合。题外话,好好招呼𠮶位女店员叫阿包,佢话下次我哋嚟请我哋饮嘢㖞🤣。
2020-06-29
用餐时段