2019-09-24 1410 浏览
呢間oppa 韓國燒肉之前已經食過旺角分店!今次同老媽子去大埔整眉,記得上次係op rice 見到原來大埔都有間分店,就帶老媽子食好野!事關老媽子養生,今晚食個early dinner,環境舒適寬敞,背景音樂k-pop 為主,老少咸宜!今次試下佢個早割燒肉放題,有4款烤肉任食,包每人一杯飲品。點餐後店員就會好快送上醬料同埋前菜,同旺角分店一樣都係有蒜片,海鹽,韓式辣醬,同埋燒肉汁。前菜就有海苔,泡菜同埋芽菜,泡菜微辣酸酸地好開胃!海苔可以撈埋落個湯度更顯鮮甜!然後就係泡菜爐邊蛋,my favourite!蛋漿喺爐邊慢慢以爐邊餘溫烤焙至熟,口感滑脫脫而且有淡淡嘅泡菜味,同埋d烤肉一齊食簡直無得彈!睇吓今日嘅主要菜式啦:我同老媽子都點左湯,因為佢習慣飯前一碗湯,所以我地各自都揀咗唔同款嘅湯,呢個係真露煮蜆,入面有魚腐,蘿蔔,蜆肉同埋粉絲,蜆肉通常係媽媽用嚟煲湯嘅材料,因為用蜆肉煲出嚟嘅湯唔需要加鹽都好鮮甜!鮮甜蜆肉配上魚腐同蘿蔔,再加上滑溜而有彈性嘅韓國粉絲!口感豐富而入味!另外一個就係牛肋湯!呢個勁勁勁勁勁好飲!奶白色好重牛骨味!而且入邊既牛腩每一舊都煮到勁淋勁好味!蘿蔔吸收晒湯嘅精華,

今次試下佢個早割燒肉放題,有4款烤肉任食,包每人一杯飲品。

另外一個就係牛肋湯!呢個勁勁勁勁勁好飲!奶白色好重牛骨味!而且入邊既牛腩每一舊都煮到勁淋勁好味!蘿蔔吸收晒湯嘅精華,徹底保留牛肋骨嘅原汁原味!飲完個嘴仲留有牛腩嘅甜味!真係齒頰留香!呢個湯要比5星!

牛肉到啦!呢個係美國牛小排同埋無骨牛肋肉!肉質鮮美嫩滑,油花分布均勻,乜都唔使加就咁加鹽就已經好好食,正所謂牛肉最好嘅滋味正正就係肉既本身!

另外包埋生菜同埋蒜片點啲燒肉汁都係一流嘅食法!肉質好淋,無論味道同口感都冇得彈👍🏻

呢個係住頸肉,本身已經有調味,小小辣啦,不過只係屬於BB辣嗰隻,老媽子都接受到!最緊要肉質爽滑彈牙,同埋脂肪含量比較少,食多兩件都唔怕肥😇

烤既時候多餘油份都bid埋出嚟,肉質粗而帶韌性,口感好正!

呢個係五花腩,有肥有瘦先係最正,肥瘦均勻,色澤深淺適中,同埋冇骨,如果多番啲醬油去煎等五花腩吸收醬油味煎出嚟會更好食!
食第一round都已經飽飽,老媽子表示好滿足!👏🏼like
2019-09-24