2020-07-13
趁今日係初十五齋期,就諗住同屋企人去食下齋,馬鞍山附近無乜素食既選擇,所以就揀左好多分店既大自然素食。大自然素飯主打新潮既齋,連齋壽司都有,不過今晚同家中兩老食飯就唔好咁前衛啦,都係選擇返d 正正常常既齋菜啦!1)金沙南瓜蝦一上枱,陣陣既咸蛋黃味氛香撲鼻!d 南瓜同蝦都炸得啱啱好,好脆,同咸蛋黃蓉好match! 雖然有d 邪惡 🐷但都真心推介!2)燒汁蘆荀牛柳卷雖然得6件卷,但份量一d都唔細,佢既牛柳好大塊,入面夾左蘆荀金菇令成件事無咁滯,個汁將成碟餸既味道昇華左去第二個層次,正!3)原隻菠蘿咕嚕肉呢個都好味道,酸酸甜甜送飯一流!食用猴頭菇做既咕嚕肉好似無一般用肥豬肉整既咁有罪惡感,但都係其他齋舖常見菜式所以都無乜太大驚喜我地仲叫左2碗白飯,連埋茶芥加一要400蚊埋單,雖然價錢上有dd貴,但其實佢份量好足,d 餸絕對夠4至5人食,所以價錢都算合理,建議大家可以一試!
1)金沙南瓜蝦
2)燒汁蘆荀牛柳卷