2017-05-24 52 浏览
茶記即茶餐廳係香港特色,有啲真係粥粉麵飯湯粉麵燒臘麵包樣樣齊,包羅萬有。同屋企人經元朗西青街,見有間餐廳將餐牌掛哂出去,食物選擇好似茶記一樣包羅萬有,但賣嘅並非粥粉麵飯燒味,而係多國菜,個名仲要係叫法、意、日餐廳,兼容百川咁把炮,一於入去食翻餐。睇完餐牌,其實你就會知道餐廳菜式何止意法日咁少,重有德國、台灣、香港、韓國同印巴式,呢個老闆如果已前曾經係船長,就真係旅遊閱歷豐富多彩喇,如果唔係點識咁多國家菜式呢。餐廳叫船長,裝修梗係要配合到好似架船咁啦,四周圍都掛滿哂船舵、水泡同一啲魚圖,貼合哂餐廳主題。叫左好多野,逐樣影,逐樣講。先來嘅特飲,粉紅色係紫貝天葵白桃,藍色係藍色海洋白桃,紫色係藍牒花白桃,單點杯杯HK$28,跟餐就HK$14一杯。顏色無得彈,味道唔錯,不過試過三杯都好似只得一種味道,就係桃味。胡麻豆腐沙律跟餐HK$18日本代表,正宗胡麻日式醬汁,蔬菜同豆付份量不少,而且新鮮,只賣HK$18抵食,呢個味道係真正地道日式。大面吉列豬朳仙台拉麵HK$49呢個麵底麵底相當一般,零日本風格,塊豬排外脆內鬆冇乜疏打味,碗野咁平,其實塊朳算做得唔錯。蜜燒葡萄柚子雞翼HK$28葡萄柚子蜜即西

叫左好多野,逐樣影,逐樣講。

胡麻豆腐沙律跟餐HK$18

大面吉列豬朳仙台拉麵HK$49

蜜燒葡萄柚子雞翼HK$28

葡萄柚子蜜即西柚蜜,好香甜,雞翼脆皮而充滿肉汁。

船長海鮮茄茸燴天使麵HK$85

意國代表,海鮮甚多,而且新鮮,大蝦相當彈牙,超新鮮,天使麵焾左些少。

維也納煙燻蛇形腸HK$48

德國代表,啲酸菜味道好正宗,同德國餐廳食嘅味道一樣樣,腸味道都係,不過外型大少就差得遠,細左好多。

法式烤蒜茸包HK$12

法國代表,呢樣係我喺餐牌裏面我唯一揾倒嘅法國菜,喺意法日餐廳,點可以唔點翻樣法菜先,佢亦冇令我失望,香脆可口。

白酒汁煮珍珠蜆HK$ 33

蜆肉好滑,白酒汁畧嫌稀左些少,配上面個法式蒜茸包食一流。

水手煲仔咖喱牛筋腩加印度飛餅 HK$55

呢味係今日最好食嘅野,個咖喱超級惹味,香料味道好重,牛腩入味焾滑。個飛餅就麻麻地喇,死實實咁,冇啲鬆化。

老實講句,無預呢間餐廳會出一啲正宗到不得了嘅外國菜,只要整得味道好,正唔正宗係其次,呢度叫左頭先咁多野飲野食埋單先講係HK$370,有呢個質素算好靠得住喇。
2017-05-20