2017-09-29 922 浏览
阿頭知道小弟鍾意食奶黃月餅,每年都會張其中一盒嘉麟樓塞俾我拎返屋企同家人分享。但係龍肉食得多都會無味,加上近年水準下跌,所以每年自己都會另外買多盒奶黃月餅孝敬父母。一向無要求嘅老媽子忽然指定要試今年人氣大熱 - 鼎爺,唯有搵住係北角嘅同事救救住係新界嘅我。三日後收到兩大盒鼎爺月餅,精美禮盒包裝,一盒八個,每個都有獨立包裝。實在忍唔住,即晚已經開出黎試何謂古法奶黃月餅。打開包裝拎上手外皮柔軟唔痴手,最重要無空中解體,安全降落。月餅外層烘焙兩字清晰可見,睇落油潤軟熟,而非鬆脆曲奇式外層,亦無廣告相上嘅燶皮乾惑。切開睇睇,外皮薄身,餡料尚算飽滿,但左右有少少離殼。奶黃餡有色澤有油份,但食落口感幼滑無肥膩感,奶黃味香。鼎爺出品果然有一定水準,二百二十八蚊一盒價錢合理,希望有日可以一嘗老人家嘅另一古法。

古法奶黃月餅

打開包裝拎上手外皮柔軟唔痴手,最重要無空中解體,安全降落。

古法奶黃月餅

切開睇睇,外皮薄身,餡料尚算飽滿,但左右有少少離殼。

奶黃餡有色澤有油份,但食落口感幼滑無肥膩感,奶黃味香。

2017-09-28
外卖自取