2008-10-19
早上路過全港最高科技的地方,又想起合益泰的$5四條豬腸粉.去到赫見全院滿座,買外賣的人龍也圍住門口.插針也插不入.幸好吃碟豬腸粉快上快落,行到入去已經有食客埋單.外賣實在太好生意,差不多店內所有店員,集中火力做外賣,堂食的食客,有點等得不耐煩,自然鼓燥起來.我時間多的是,等一等也沒有問題.一個人吃豬腸粉,要$5便夠,在現今經濟狀況之下,$5四條的豬腸粉,已經可當一頓早餐,委實便宜得很.腸粉本身其實不算很出眾,但下了麻醬,甜醬,最重要的,就是加上豬油,即刻點石成金.街邊檔賣的魚肉燒賣,大多味如塑膠,要加大量辣油豉油狂溝,才吃得出少少味.合益泰燒賣$7三粒,比街邊檔貴,但亦比街邊貨好吃得多.件頭大,燒賣混合著菇粒和馬蹄粒.既有冬菇味,又有馬蹄粒來加強口感.收得$7三粒價錢,好吃是應份.