餐厅: 聚來車仔麵
资讯:

2022-04-25 431 浏览
深水埗有几间车仔面都好出名,呢间聚来车仔面亦渐渐为人认识,而佢最出名嘅并唔系车仔面。虽然重点推介嘅唔系车仔面,但都要点返碗医肚兼过吓口瘾。难得佢嘅蕃薯粉唔使加钱,当然系叫蕃薯粉($10)做面底,配料就拣咗上汤花胶($13)、鱼片头($10)、墨鱼丸($9)同红肠($9)。车仔面属正常水平,上汤花胶清得嚟够入味,我就几钟意。蒜泥白肉分量超多,而且铺满蒜粒,非常香口惹味。其实呢度必食嘅系佢哋嘅招牌鲜煎饺子,饺子属自家制,分别有韭菜饺、椰菜饺同芝士粟米饺,而且可以双拼。椰菜饺入面除咗有椰菜同猪肉,仲有木耳丝,椰菜配猪肉味道鲜甜,而且煎得香脆,非常美味。芝士粟米饺就最啱小朋友食,浓浓嘅芝士再配上煎得香脆嘅饺子皮,感觉有点似食紧pizza。而另一个最值得慕名而来嘅,就系佢嘅爆浆阿华田西多士。西多士本身可以选择榛子酱或花生酱,个人认为榛子酱配阿华田味道更夹。西多士中间挖空,洒上阿华田粉至完全覆盖整件西多士,然后再注入佢哋特别调配嘅酱汁,大概系云呢拿炼奶嘅味道,切开就有如岩浆流出,每口多士都沾有酱汁,真系好味到要舔碟。
车仔面
蒜泥白肉分量超多,而且铺满蒜粒,非常香口惹味。
蒜泥白肉
招牌鲜煎饺子