2017-07-11
聽聞尖沙嘴天文台道有間火鍋店有四種不同湯底可一次過試匀,咁著數又附合我貪食的嘴,無理由唔立即行動。餐廳裝潢豪華,似泰式,又似台式,又帶有中式原素,總之多國共融的概念。一路進入餐廳,已嗅聞好香的味道,另我食指大動。貪方便,決定了十三道風味,歡樂時光套餐。話就話十三道,數數枱面,點止十三道咁簡單。湯底上場了,果然四種不同呈現眼前。有椰子雞,肉骨茶,麻辣和冬陰公湯。我自己最喜歡肉骨茶,好濃郁好香。麻辣最初真的好麻好痺,當加多兩次清湯混為一體,我己經可以招架得到了....哈哈。海蝦和蕃薯蜆非常鮮甜。蝦隻爽彈那鮮味盡出。番薯蜆只數秒己嫰滑無比。平時炸魚皮唔會覺得有咩特別,蒜茸味炸魚皮真係第一次,好酥脆惹味。響鈴亦不錯,原來中間夾著一塊紫菜,不油不膩,正!食火鍋無牛無豬萬萬不可。牛頸脊雪花分佈均勻,肉質軟熟有脂香。豬腩肉比想像中更嫩更滑,丁點肥肉都感受唔到。餃子有三款,水餃,波菜韮菜餃和洋蔥豬肉蛋餃。色彩繽紛,皮薄餡靚。丸也有多款,最搞鬼是黑啤熊,用墨魚汁做成的丸,可愛。食落彈牙,不過味精重了一點。其他的牛筋丸,蝦丸⋯⋯水準不錯。菜蔬,什菇菌都好新鮮。差點忘記套餐包小食頭盤,疑似炸蠔的原來是炸鷄翼
一路進入餐廳,已嗅聞好香的味道,另我食指大動。
響鈴亦不錯,原來中間夾著一塊紫菜,不油不膩,正!
菜蔬,什菇菌都好新鮮。
差點忘記套餐包小食頭盤,疑似炸蠔的原來是炸鷄翼,搞笑!還有炸紫蘇葉,豬頸肉和黑松露醬油條。
今晚真係好豐富好滿足。