2020-12-14 277 浏览
襯晚市仲可以食嘅時候,去左南豐紗廠呢一間點茶公館食飯。見到呢一度嘅點心全部都好得意,啲朋友又話好食咁就去試吓。首先黎左個前菜梅酒紅柿($38),你識得前窗就係將個雪凍左嘅蕃茄再係隔離加啲好得意嘅梅酒gummy,兩樣嘢夾埋一齊原來都幾match!!呢個前菜唔止好睇又好食!之後黎個個點心個名已經好得意,叫做游來游去金魚餃($34),入邊嘅材料有鮮蝦,馬蹄,芫荽等等。個餃做到一條金魚咁樣超得意,熱辣辣咁樣食真係超正!啲蝦好彈牙,大推👍食完個金魚,就嚟咗個冬菇啦!呢個迷你花菇包($32),雖然好多地方都見過啊,但係又唔係間間都整得好食。咁我就覺得佢整得唔錯嘅,因為入邊啲料都好足,而且啲料都好好食!除咗食點心之外,呢度仲有啲小菜或者飯同面類食。叫咗個黃金四季豆($78),叫得黃金就知道佢係有鹹蛋黃炒四季豆。啱晒我呢個鹹蛋黃迷,無論咩食材加咗鹹蛋黃嚟炒,就九成好食。最鍾意佢個四季豆炒都仲係爽口,唔會淋啤啤。但係我最鍾意就係呢一個酸菜牛肉泡飯($89)。喺上菜之前,侍應會倒啲啱啱炸好嘅脆米落去個熱辣辣嘅湯度!除咗會有啲好好聽嘅聲之外,食落仲會10分香口👍而且個湯好好飲,超鍾意呢個泡飯! 最後個甜品叫

最後個甜品叫咗個古法紅棗糕,個紅棗糕係類似泰式千層糕嘅類型一層一層咁樣整成。呢個紅棗糕就不過不失啦,但係鍾意食紅棗嘅人就唔可以錯過啦。