2019-06-10 175 浏览
上星期我媽聽波友講有間放題專食點心, 對於老人家嚟講, 點心確實吸引他們。 所以我呀媽哦足我幾日叫我帶她去食。 話說我媽要去上環買古董,所以特意選今日去食。 上環依間可能偏遠,所以唔係太多人等位,大約等十分鐘左右就有得入去食。 入到去先發現,入邊好寬闊,好多位,而且枱枱滿位咁。 睇嚟依到放題都幾多人來幫襯🤣我留意到好多人都係嚟食點心放題。 確實$148一位, 對於我嚟講係平嘅! 而食物係點呢⋯⋯? 繼續收看👇🏼坐底佐, 有一疊放題點心紙。 記住枱號就可以點啦! 大家要留意, 點心紙內的食物‼️量詞‼️差不多每款以件計算。 我覺得依個idea 好好, 通常食點心,都會一籠籠一碟碟上,每樣鎖定三至四件點心。 如果真係唔好食, 真心浪費金錢同胃入邊嘅位置所以見到以一件件叫,個人好欣賞又支持。 其實食開放題,真係怕有伏,怕唔生鮮,怕煮完放好耐。 今次係有喜出望外的。 推薦1: 鮑汁雞腳 (叫咗6件) 煮得好入味,醬汁搭配剛好,雞腳煲淋了,入口咬一下即化,好似化骨棉掌咁! 好味推薦2: 豬腳薑(叫2件) 怕好快食太飽,只叫兩件試下, 又一入味之作。 好足味,唔會hea你。 而且軟熟,肉質唔實,唔會太
所以我呀媽哦足我幾日叫我帶她去食。

我留意到好多人都係嚟食點心放題

所以見到以一件件叫,個人好欣賞又支持。
鮑汁雞腳

推薦1: 鮑汁雞腳 (叫咗6件)

推薦2: 豬腳薑(叫2件)
怕好快食太飽,只叫兩件試下, 又一入味之作。 好足味,唔會hea你。 而且軟熟,肉質唔實,唔會太肥! 我地叫兩件都有隻蛋送

推薦3: 中式炸物
每款我們都係叫咗一件,所有都係合格以上。 我媽依個嘴刁人士,只少都食咗三件。
每件入口都係似現炸的,暖的,所以應該不是放咗一段時間。抵讚

飲茶點可以無菜呀🤣
所以叫咗

杞子魚滑娃娃菜。 (我睇漏咗 , 我叫咗一位份量, 所以菜量真係唔多,三口食曬

其實是上湯娃娃菜, 味道是適中, 菜不會煮到淋曬。

我媽至愛: 陳醋雲耳
我媽話應該浸泡一段時間,老陳醋香好足,食落係不一樣的,有水準。
我自己就覺得陳醋味真係好足, 雲耳爽口。 做前菜一流。
依到都有老香港點心: 鵪春蛋燒賣 (叫咗兩粒)
等嘅時間耐些,因為即叫既蒸。味覺同內裹的份量沒有偷工減料

係未所有食物都好呢? 個人認為可以避免叫甜品,可能之前嘅水準太高,所以對甜品都有所期望。 不過以放題嘅質素係算合格。

紅豆雪糕翠麻花,賣相真係麻麻

芒果布甸,不過不失。 口㾗想食甜品,可叫 。
整體依間放題真係性價比好高,選擇好多,好食嘅點心都好多。 值得食
鮑汁雞腳