2016-09-01 265 浏览
媽咪同我講話佢好想食中式嘅點心飲下茶,結果就上網搵左呢間係牛頭角同埋觀塘交界嘅吉吉點,茶位為五蚊一位:一般茶樓都要七至十蚊⋯所以呢間茶位算是便宜,普洱鐵、觀音、菊花茶、等等⋯我們決定叫菊花茶,夜晚飲唔會驚瞓唔著呀嘛!濃湯浸時蔬 $18 個湯有驚喜 !飲得出係魚湯,不是由味精堆成嘅湯,主要嘅菜係小白菜 。非常之鮮甜而沒有沙粒,面頭亦有秀珍菇,都幾抵食。鮑螺雞燒賣$22 鮑片嘅份量比較少同埋薄身,但係好好食,相信雞燒賣喺整之前用咗唔少嘅生粉汁去醃製,所以口感非常之滑。香煎蘿蔔糕$20 蘿蔔糕煎得香香的 挺有睇頭,而且不會太燶。千層珍珠雞$26 其實個人認為珍珠雞同千層無密關係,味道非常之正常,都冇乜特別;有啲冬菇 ,瘦肉同埋d糯米雞燒汁。楊枝凍甘露$18都幾好食,好多材料,十分豐富!例如有西米、柚子條、焗芒果粒粒⋯是自家製的!

我們決定叫菊花茶,夜晚飲唔會驚瞓唔著呀嘛!
濃湯浸時蔬 $18 個湯有驚喜 !

飲得出係魚湯,不是由味精堆成嘅湯,主要嘅菜係小白菜 。

非常之鮮甜而沒有沙粒,面頭亦有秀珍菇,都幾抵食。
楊枝凍甘露$18

都幾好食,好多材料,十分豐富!

例如有西米、柚子條、焗芒果粒粒⋯是自家製的!