2020-04-10 2703 浏览
买一送二优惠嘅Sodam Chicken!讲到明Chicken,除咗炸鸡、烤鸡、焗鸡,全部都系鸡,仲有唔同韩风嘢美食,例如薄饼、冷面、芝士饭... 作为韩风迷嘅我,当然必食炸鸡。贪心嘅我叫咗三拼炸鸡:蜜糖芥末、黄金咸蛋、甜酸。另一个送嘅主菜就叫千岛加勒比薄饼,小菜就泡菜鱿鱼。三个人食最低消费系450,所以再加咗个芝士泡菜炒饭,同饮品。泡菜鱿鱼比想像中韩国前菜大碟,都几多鱿鱼。值得一赞系泡菜带少少梨味嘅甜,口感亦好爽脆。最怕系酸嘅泡菜,呢一点完全唔使担心。千岛加勒比薄饼系薄身,似饼干,如果厚少少,会更好。味道不过不失,有芝士嘅嘢唔会伏。平时钟意食厚薄饼嘅母亲大人竟然对呢个好有好感,因为食落有新鲜感、唔会太浓味。芝士泡菜炒饭一开始外貌令我有少少失望,因为唔系平时拉丝嘅芝士。食落又有少少惊喜,好creamy。冇拉丝效果有失亦有得,食落唔会腻,更重要系即时食慢少少,都唔会张口。登登登...主角炸鸡经过漏单,终于登场。炸鸡唔油。炸得刚刚好,外表脆脆地,而肉质亦唔嚡。某部分炸粉略厚。一手去食热辣辣嘅炸鸡(当然系用埋手套),一手攞啤酒饮系最有风味。某部分炸粉略厚。三个口味个人排名:黄金咸蛋>
鱿鱼泡菜

千岛加勒比薄饼
千岛加勒比薄饼

芝士泡菜炒饭

三拼炸鸡

西柚啤酒
三个口味个人排名:黄金咸蛋> 甜酸> 蜜糖芥末。黄金咸蛋荣登榜首系因为够特别得黎又好味,好重咸蛋味。甜酸系炸鸡必定唔伏item之一,呢度嘅甜酸带少少辣。阿爸阿妈最钟意甜酸。对于我黎讲,如果再甜d仲好。蜜糖芥末好似排榜尾,但味道系正正常常,只系因为冇一d惊喜位,同埋食到最后饱饱地。

一小插曲系去到先知有最低消费,每人$150,其实每人食$150都合理同刚刚好,可以叫埋饮品。环境分因为播韩歌MV偏心+1。总括而言,系可以满足多个愿望嘅韩国餐厅,性价比高!
2020-04-10
等候时间
15 分钟 (堂食)
鱿鱼泡菜
芝士泡菜炒饭