2018-06-20
雖然到左夏天,不過我呢個大滾友,對打邊爐仍然情有獨鍾,冬天有次想食既北角滾得囍,今次同朋友1 行4 人終於有機會食到!滾得囍位置幾方便,北角地鐵站行出嚟唔駛3 分鐘就到!坐底已經有小食同調味料放定喺度,好多餐廳都忽略左小食呢環,可以俾客人一路點餐,一路食住小食同調味! 可以睇得出餐廳既細心!而且小食除左花生之外仲有開胃既酸菜,青瓜等選擇,細心程度值得一讚!落單紙選擇都幾多,生既熟既都有提供,各式湯底都幾多,超過十種以上!樣樣都好吸引,真係唔知揀咩好!我哋等食物既時間,叫左杯洛神花茶嚟飲,酸酸甜甜,幾清新,幾開胃!我哋叫既康熙花膠雞湯鍋好快就送到嚟! 非常足料,d花膠足足擺滿一碟!先加花膠入湯鍋,同埋d雞湯一齊食,花膠既滑漏味加上雞湯鮮甜,相映成趣!食晒花膠後,會加入雞件!食緊雞湯鍋既時候,黃金系列黃金魚皮同黃金響鈴率先到場!香濃既咸蛋味久久不散,滿滿黏附在響鈴同魚皮上,兩款美食都做得香脆,不過食多兩件會覺得漏! 我哋都覺得直接食好過滾湯! 另一美食係黑松露墨魚滑,黑松露味濃,完完全全滲入了墨魚滑當中,墨魚滑亦非常彈牙!我哋當晚仲叫左好多唔同既配料,牛脷同各式餃類都係出色之作,牛脷更係令
食晒花膠後,會加入雞件!
我哋當晚仲叫左好多唔同既配料,牛脷同各式餃類都係出色之作,牛脷更係令我一試難忘既配料!薄薄一片放入口中,滿滿牛味!而且非常軟稔,幾乎入口即溶的感覺!
我哋今晚仲叫左兩個比較貴既配料,就係$50/隻檉子皇,同滾手切牛肉官廷拼盤,單係賣相已經非常吸引,檉子大大隻啖啖肉,一d沙都無,而且都好鮮甜,用嚟打邊爐就最啱!
滾手切牛肉官廷拼盤,賣相一流,份量十足,$488 嚟講,又幾合理,牛肉雪花紋吸引,肥瘦適中,有牛脷,牛肩脊,安格斯牛同和牛等等唔同既牛肉喺晒一個拼盤入面!啱晒鍾意食牛既朋友,而且牛肉鮮味十足,唔駛點醬汁都好好食!
呢餐食到我哋個個都捧住個肚走人,埋單臨走前仲有一碗滋潤既木瓜雪耳糖水俾我哋消消熱氣! 呢餐真係非常滿足!