2018-12-01
其實一直對台灣飲品都冇乜好大嘅興趣,平時都係口痕又見到冇人排隊先會去買~但係一個台灣朋友同我講,佢喺香港最推薦嘅珍珠奶茶舖係珍煮丹,所以搞到我一直心思思想去試呢日出開銅鑼灣,晏晝時間,冇乜人,所以即刻入左去試下。黑糖珍珠厚鮮奶($34)之前都試過另外一間台式飲品店嘅黑糖珍奶,但真係好好好甜,入唔落。好多舖頭嘅黑糖飲品都唔可以選擇甜度,而珍煮丹就比客人揀全甜/半甜,或者會更加迎合香港人冇咁鐘意甜嘅口味~我就揀咗半甜,的確係冇咁甜,好飲好多而且呢個係厚鮮奶,奶味真係非常之濃,好鐘意!珍珠方面,黑糖味好夠,又唔會太甜,而且仲好有嚼勁!最後就講下冰底。佢用咗碎冰,所以飲每一啖都可以咬到一粒粒碎冰!蓋世抹茶($34)呢度仲有個「蓋世英雄」系列,係奶蓋飲品。我朋友就叫左杯蓋世抹茶~叫咗微冰、半糖。抹茶味好香、好濃。唔用飲管就咁飲就可以一次過飲曬奶蓋同抹茶,好正!鍾意甜少少嘅朋友可以叫七分甜,鍾意茶味重啲嘅朋友叫半糖就差唔多喇~珍煮丹果然冇令我失望~ 價錢嚟講都算合理遲啲有機會嘅話會試多啲其他嘢飲店嘅嘢飲!menu:
黑糖珍珠厚鮮奶;蓋世抹茶
我就揀咗半甜,的確係冇咁甜,好飲好多
而且呢個係厚鮮奶,奶味真係非常之濃,好鐘意!
珍珠方面,黑糖味好夠,又唔會太甜,而且仲好有嚼勁!
蓋世抹茶($34)
呢度仲有個「蓋世英雄」系列,係奶蓋飲品。
我朋友就叫左杯蓋世抹茶~
叫咗微冰、半糖。抹茶味好香、好濃。
唔用飲管就咁飲就可以一次過飲曬奶蓋同抹茶,好正!
珍煮丹果然冇令我失望~ 價錢嚟講都算合理
遲啲有機會嘅話會試多啲其他嘢飲店嘅嘢飲!
menu: