1K
2018-08-26 1140 浏览
週日下午時間黎到珍煮丹,唔知是咪同區已有太多同類型茶店,分散左少部份人流,一街三間飲品店都冇想像中多人,而珍煮丹一條小人龍取勝。約莫十個人,我即排啦。購買過程流暢,提供餐單紙嘅好處係排隊前拎一張,邊排可以邊諗定想點咩,而唔洗排到你先慢慢諗,阻住地球轉動。最終喺十分鐘內到手,比起仲係人流如潮嘅老虎堂,飲得輕鬆餐牌供應黑糖鮮奶類、純茶、拿鐵、果茶、古早味、檸檬系列等飲料,選擇頗多,定價$18-34,配料有布丁、椰果、仙草、珍珠、愛玉等。可以話係大包圍,樣樣都有。黑糖珍珠鮮奶 $30/正常冰、正常糖甜度可調整,啱哂點黑糖飲料但怕甜嘅朋友。黑糖鮮奶分層明顯,冇刻意製作杯邊嘅紋路,並非使用原整冰粒,同良辰吉時一樣係冰碎,而且量多,好在融化較快,因此拎上手珍珠係常溫。未攪拌直接飲,黑糖濃郁偏甜,有少許膩口,攪拌後便剛好比較可惜係,雖然用上明治鮮奶,但出黎嘅味道卻有點淡,奶唔夠別家香濃同厚身,再三確認店員手上嘅確實係明治,大概係碎冰迅速令奶變淡吧珍珠約1/3杯,偏細粒,大小不一,噍落都有少許黑糖味,煙韌度亦都有,質素都可以,只係我個人比較喜歡大啲嘅珍珠。珍煮丹嘅黑糖鮮奶由賣相到味道都屬於四平八穩,至

黑糖珍珠鮮奶 $30/正常冰、正常糖
珍煮丹嘅黑糖鮮奶由賣相到味道都屬於四平八穩,至少唔係雷品,簡單啲黎講,喺眾多茶店中,未見特別,路過唔洗排可試,無需刻意潮聖。
2018-08-25