2019-10-06
今日試咗呢間台灣過江龍🇹🇼 李圓圓 香港有3間分店 而呢間第一間香港分店 openrice 41個笑笑 無喊喊 到底係咪咁勁?😼由於係現煮嘅關係 雖然我前面得1個客買咗幾杯 但都等咗5-10分鐘先拎到杯奶茶⌚珍珠係熱辣辣嘅♨️ 奶茶係凍嘅🌬️ 一開頭試飲咗幾啖 珍珠有好香嘅黑糖味 林滋滋嘅👵🏻 奶茶因為啲黑糖同珍珠只係溶到少少 所以飲到濃嘅鮮奶味同少許茶味🤔過咗5-10分鐘⏱️ 奶茶因為珍珠嘅溫度變暖 掛杯嘅黑糖已經溶曬落奶茶入面 珍珠凍咗變得QQ同無咁甜 呢個時候嘅奶茶正中我目標嘅甜度同溫度🤤 (輕熟女為健康 要戒糖戒凍飲) 少少甜唔會好寡 暖得黎喺熱天唔會飲到出汗 Jengssss👍🏼 近期少飲台式飲品嘅我會encore🤘🏼
黑糖圓圓鮮奶紅茶(固定大小)
题外话/补充资料:
本身佢係出名黑糖珍珠鮮奶 但我喺其他地方試過覺得太甜😵 所以特登問店員有無得自定甜度同冰量 店員話招牌鮮奶同招牌2.0都定好咗甜度同冰🤔 原因係珍珠係現煮 要一定低嘅溫度先可以幫啲珍珠降溫 令啲珍珠回復應有嘅彈力 (店員都好有耐性 似係識講廣東話嘅台灣人)😯 但我都係怕甜所以叫咗可以自訂甜度嘅紅茶(無糖 走冰) 😂